sport
0

Australski biciklist preminuo u 27. godini života

Totalsport
Jobie Dajka, australski biciklist i bivši svjetski prvak u sprintu, pronađen je mrtav u utorak u kući koju je iznajmljivao u Adelaideu. Bilo mu je tek 27 godina.

Policija nije otkrila službeni uzrok smrti, ali se navodi kako se vjeruje da do nje nije došlo nasilnim putem.

Dajka je 1999. godine postao juniorski svjetski prvak u sprintu, a 2002. godine osvojio je zlato u "keirinu" na SP-u, kao i zlato u momčadskom sprintu na Igrama Commonwealtha u Manchesteru.

Dajka je propustio Olimpijske igre u Ateni 2004. radi laganja u dopinškoj strazi, nakon čega su uslijedili njegovi problemi s alkoholom i drogom. Godine 2005. Dajka je dobio tri mjesece uvjetne zatvorske kazne nakon napada na trenera australske reprezentacije Martina Barrasa. Nakon incidenta kažnjen je s tri godine zabrane nastupa, ali mu je kasnije kazna smanjena na samo 12 mjeseci suspenzije.

'Iako je nekoliko posljednjih godina njegovog života obilježeno incidentima, nadamo se da će Jobie biti zapamćen po svojim postignućima. Njegovi rezultati, juniorsko zlato na svjetskom prvenstvu, kao i zlato na Igrama Commonwealtha zaista su nevjerojatni', rekao je izvršni direktor Australskog biciklističkog saveza Graham Fredericks.