O razlozima za neuspjeh na OI
0

Australija: Članovi plivačke reprezentacije zlostavljaju slabije

Totalsport
Tommaso S'Orsogna,
Tommaso S'Orsogna,
Kako vrijeme prolazi, o razlozima podbačaja australske plivačke reprezentacije na Olimpijskim igrama u Londonu, u javnost curi sve više pikanterija.

Većina ih je skandalozna, a govore o neprestanom tulumarenju te zlostavljanju dijela reprezentativaca.

Navodno je najgore prošao jedan mlađi plivač kojeg su dvojica iskusnijih reprezentativaca sustavno maltretirali: šamarali su ga i oslovljavali ga pogrdnim imenima, poput "debeljko" i "bucko".

Navodno je u njegovu odbranu morala stati čak i trostruka olimpijska pobjednica Leisel Jones, koja ih je ukorila da moraju biti vođe a ne neprilike.

Jednom je prilikom zlostavljanje dovelo čak i do fizičkog obračuna koji je završio jednom poderanom majicom. To je, potvrđeno je medijima iz više anonimnih izvora, dovelo do podjele u reprezentaciji.

"Možda bi se takvo ponašanje i moglo tolerisati kod srednjoškolske ragbijaške ekipe. No, mi smo olimpijska plivačka reprezentacija. Tako nam se nešo nikad više ne smije događati", izjavio je Tommaso S'Orsogna, član reprezentacije na 4x100 metara.

Na Londonskim igrama australska plivačka reprezentacija osvojila je samo deset medalja od čega samo jednu zlatu. Za svjetsku plivačku velesilu, kakvom se Australci smatraju već 20 godina, može se govoriti o podbačaju.

U Pekingu prije četiri godine Australci su uzeli šest, a u Ateni prije osam godina ukupno sedam zlatnih plivačkih medalja.

Posljednji su put samo jedno olimpijsko zlato uzeli u Barceloni prije 20 godina, dok posljednji put niti jednu zlatnu medalju nisu osvojili u Montrealu 1976.

Jedini njihov londonski trijumf donijela im je ženska štafeta 4x100 slobodno.