sport
0

Atletski savez BiH zadovoljan organizacijom Evropskog kupa u Zenici

FENA
Atletski savez Bosne i Hercegovine zadovoljan je organizacijom Evropskog atletskog kupa - 2. liga, koji je proteklog vikenda održan u Zenici.

Prema riječima dopredsjednika ASBiH Momira Tošića, Zenica je kao organizator Kupa dobila niz pohvala čelnika Evropske atletske federacije.

"Prezadovoljni smo organizacijom prvenstva, kojom smo pokazali da smo spremni i za jača takmičenja. Zenica je položila ispit i može očekivati i veća takmičenja, poput svjetskog kupa", rekao je Tošić na pres-konferenciji u Sarajevu.

Rekonstruirana dvorana u Zenici dobila je potrebne certifikate IAAF-a, koji su preduvjet za organizaciju najvećih takmičenja, a u ASBiH se nadaju da će se ubrzo povećati i hotelski kapaciteti kako bi ovaj grad mogao ugostiti i veći broj takmičara.

Kada je u pitanju plasman reprezentacije BiH, čelnici ASBiH istakli su zadovoljstvo osvajanjem šestog mjesta u ukupnom poretku u konkurenciji 15 reprezentacija.

"Ostvarili smo očekivani plasman. Smatram da je osvajanje šestog mjesta dobar rezultat, dok razloga za zadovoljstvo imamo i kada su u pitanju pojedinačni rezultati. Posebno možemo biti zadovoljni rezultatima skakača uvis Elvira Krehića i bacača kugle Hamze Alića, koji su osvojili druga mjesta. Moram istaći i ostvarenje Gorane Cvijetić, koja je na 400 m s preponama postavila novi juniorski rekord BiH, treće mjesto Lucije Kimani na 5.000 m, te četvrto mjesto Sabine Mujkić na 800 m", rekla je selektorka ženske reprezentacije BiH Kada Delić.

Reprezentaciju BiH očekuju nova takmičenja, prije svega seniorsko prvenstvo Balkana sljedeće sedmice u Sofiji. Delić je izjavila da je za ovo takmičenje prijavila 10 takmičarki, od kojih tri juniorke, dok će muška reprezentacija nastupiti u kompletnom sastavu. U drugoj polovini jula u Beogradu bit će održan evropski atletski festival mladih, a u augustu seniorsko svjetsko prvenstvo u Osaki, na kojem će nastupiti Hamza Alić i Lucija Kimani.