Atletika
27

Završena druga sezona Quickie dječije atletske lige

Klix.ba
Prije tri mjeseca startala je druga sezona Quickie dječije atletske lige. U ovoj sezoni okupljeno je preko 220 djece, uzrasta od pet do trinaest godina, koji su tokom pet kola i finala pokušali skupiti što veći broj bodova kako bi na kraju bili što bolje pozicionirani u svojim kategorijama.

Finale i ceremonija proglašenja pobjednika bila su u nedjelju 10.06. u Centru Safet Zajko u sklopu trećeg Atletskog mitinga Novi Grad Sarajevo.

Quickie dječija atletska liga dobila je epitet "najslađi projekt" jer okuplja najmlađu dobnu kategoriju, koja se takmiči u zanimljivim modificiranim atletskim diciplinama i time reflektira zanimljivo, simpatično i "slatko".

Nakon završenog takmičarskog dijela, djeci preostaje još da prođu kroz testiranje određenih motoričkih, funkcionalnih i morfoloških testova poslije čega će kineziolozi izvršiti obradu podataka analiza i saopćenja mišljenja za svako dijete.

Ovo je jedini projekt u Sarajevu, a možda i šire, koji s kombinacijom takmičenja i testiranja pokušava otkriti kineziološki talenat ili neku anomaliju u ranoj dobi, kako bi djeca pravilno iskoristila svoj talent ili otklonila anomalije.

Atletika je bazični sport kroz koji bi trebalo proći svako dijete, usvojiti osnovne bazične kretnje, postati mali višebojac i nakon toga krenuti u proces specijalizacije u atletici ili u bilo kojem drugom sportu.