Veliki uspjeh
5

Zaim Šuman osvojio titulu prvaka na prvenstvu Balkana u dvoranskoj atletici

E. A.
Zaim Šuman, najuspješniji goraždanski atletičar i reprezentatvac BiH, osvojio je titulu balkanskog prvaka na Masters prvenstvu Balkana u dvoranskoj atletici koje je proteklog vikenda održano u Beogradu. On je osvojio zlatnu medalju u finalnoj utrci na 3.000 metara, a okitio se i srebrom u utrci na 1.500 metara.

"Nastupio sam za reprezentaciju BiH u najjačoj starosnoj kategoriji. Prvi dan je bila trka na 1.500 metara, a kako sam tog dana tek stigao uspio sam osvojiti srebrnu medalju. Već u nedjelju sam u finalnoj utrci na 3.000 metara, koja je bila neizvjesna do posljednjeg trenutka, osvojio zlato. Drugoplasirani je reprezentativac Grčke, a treći reprezentativac Makedonije", kaže Zaim Šuman.

Ističe kako su konkurenti bili veoma jaki, atletičari iz zemalja bivše Jugoslavije te Grčke, Turske, Albanije, Rumunije i Bugarske.

"Bilo je nekoliko učesnika iz BiH u bacačkim disciplinama, ja sam nastupio u ove dvije trke. Dvorana je bila puna i tokom finalne utrke, kada se odlučivalo u posljednja tri kruga, reprezentativac Srbije je izgubio, a publika koja je do tada navijala za njega, nastavila je da bodri mene pa mi je to bio vjetar u leđa da postignem cilj", kaže Šuman.

Već narednog vikenda Atletski klub Goražde na čijem je čelu nastupa na prvenstvu Federacije, prvenstvu BiH i ekipnom u krosu za sve kategorije u nedjelju u Tuzli. Slijedi i mostarski polumaraton i prvenstvo BiH na 10.000 metara, što su novi izazovi za najboljeg goraždanskog atletičara.