Krenuli iz Hašana
0

Više od 200 učesnika maratona i polumaratona "Stazama Branka Ćopića"

SRNA
(Foto: SRNA)
Jedini maraton u BiH "Stazama Branka Ćopića" startovao je u 10 sati iz rodnog mjesta ovog književnika u Hašanima, opština Krupa na Uni.

Više od 200 učesnika maratona i polumaratona okupilo se prethodno jutros u Novom Gradu na Trgu Mladena Oljače, a manifestaciju je zvanično otvorio načelnik opštine Miroslav Drljača koji je rekao da je maraton poseban događaj.

"Ovo je značajna manifestacija koja se razlikuje od ukupno 20 u čijoj organizaciji godišnje učestvuje opštine Bosanski Novi, jer spaja kulturu i sport. Uvijek je dobro sjetiti se jednog od najvećih književnika bivše Jugoslavije koji je imao bogat književni opus, posebno djela za djecu i omladinu", rekao je Drljača.

Učesnici maratona, trke na 42 kilometra, autobusom su prevezeni do starta trke u Hašanima gdje im je sreću poželio načelnik Opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić i startovali su trku u 10 sati.

"Svim učesnicima današnje manifestacije želim sreću i oni su samim učešćem za nas svi pobjednici jer učestvuju u manifestaciji koja je posvećena književniku Branku Ćopiću iz naših Hašana", rekao je Kljajić.

Predsjednik Atletskog kluba "Sloboda" Milan Stupar kaže da ove godine na maratonu i polumaratonu učestvuje 205 trkača iz 15 zemalja.

On je svim učesnicima poželio sreću i zahvalio za učešće u jedinom maratonu u BiH.

U 11 sati počela je polumaratonska trka od 21 kilometra od Rađenović mosta do Bosanskog Novog.

U isto vrijeme počet će i Trka građana dužine pet kilometara, koja se organizuje prvi put, a očekuje se učešće oko 200 takmičara.

U 12 je planirano proglašenje pobjednika Trke građana, a nakon toga i pobjednika maratona i polumaratona.

Očekuje se da će prvi maratonac biti u Bosanskom Novom oko 13 sati.

Za današnju manifestaciju angažovani su brojni volonteri koji duž staze dijele osvježenje učesnicima, a podršku danas daje i Gorska služba spasavanja iz Novog Grada i Banje Luke.

Danas je u pojedinim ulicama Bosanskog Novog izmijenjen režim saobraćaja u vrijeme trajanja 5. Maratona "Stazama Branka Ćopića".

Maraton "Stazama Branka Ćopića" organizuje Atletski klub "Sloboda" uz podršku opština Bosanski Novi i Krupa na Uni.