Uputio apel državi
64

Vapaj uplakanog oca stradalog svjetskog rekordera: Došli su u kuću i tražili ga

H. H.
Otac Kelvina Kiptuma je snimljen kako ga oplakuje (Foto: Twitter)
Otac Kelvina Kiptuma je snimljen kako ga oplakuje (Foto: Twitter)
Samson Cheruiyot, otac Kelvina Kiptuma, svjetskog rekordera u maratonu koji je poginuo tokom nedjelje u saobraćajnoj nesreći, pozvao je kenijsku vladu da istraži okolnosti tragedije.
On je istakao sumnju u nesreću s obzirom da su nepoznatne osobe prije nekog vremena tražile njegovog sina.

"Neki ljudi su prije nekog vremena došli u kuću tražeći Kiptuma i nisu htjeli da se identifikuju. Tražio sam od njih identifikaciju, ali su otišli. Bila je to grupa od četiri osobe", rekao je on, a prenijeli su afrički mediji.

"On je bio moj sin jedinac. Ostavio je mene, ostavio je majku i djecu. Nemam više djece. Majka mu je bila bolesna. Duboko sam tužan", požalio se Samson Cheruiyot.

Dodao je da je vijest o smrti sina saznao dok je gledao vijesti.

"Otišao sam na mjesto nesreće, ali je policija već odnijela tijelo. Rekli su mi da će nam neko pomoći da izgradimo kuću", rekao je Kiptumov otac kojeg su kamere snimile dok je oplakivao smrt svog sina.

Podsjetimo, svjetski rekorder u maratonu, Kenijac Kelvin Kiptum (24), poginuo je u saobraćajnoj nesreći u svojoj domovini.
Pored njega stradao je i njegov trener, Ruandi Gervais Hakizimana (37), a otkriveno je da je s njima bila i saputnica Sharon Chepkemoi (32) koja je preživjela i prebačena u bolnicu "Moi Teaching and Referral Hospital" u Eldoretu.

Kiptum je ušao u historiju u oktobru prošle gopdine kada je istrčao 2:00.35 i pobijedio na maratonu u Chicagu, srušivši svjetski rekord svog kolege iz Kenije Eliuda Kipchogea za 34 sekunde.