Zasluženo nagrađena
293

Umjetnički rad članice AK Sarajevo Binase Memić osvojio prvo mjesto u Litvaniji

Klix.ba
Nakon dvosedmičnog glasanja na Facebook stranici Evropske atletske federacije, pobjednički,umjetnički rad bit će prezentovan u Viljnusu u Litvaniji 14. oktobra. Broj kvalitetnih radova i učesnika bio je velik, a pobjednički rad napravila je Binasa Memić iz Sarajeva, , članica Atletskog kluba Sarajevo. Njen rad je dobio više od 4.000 lajkova, uz više od 1.000 dijeljenja.

“Kao učenica Umjetničke škole te kao atletičarka, a s obzirom na to da sam prvakinja u bacanju kugle u svojoj starosnoj kategoriji, posebno sam sretna zbog ove nagradne. Direktorica mog kluba, Vahida Kozić, predložila mi je da učestvujem u ovom takmičenju.”, rekla je Binasa.

Inspiracija za njen rad bila je atletičarka iz Etiopije Etenesh Diro, koja je u toku takmičenja na Olimpijskim igrama u Brazilu izgubila svoju šprintericu prošlog ljeta, ali je uprkos zahtjevnoj trci završila takmičenje bez nje.

“Diro me mnogo inspirisala tako što je nastavila utrku nakon što je izgubila šprintericu. Takva odlučnost mi je pokazala da odustajanje nije opcija, ako postoji bar minimum šansi da nastavite", kazala je Binasa.

Njen rad bit će profesionalno izrađen, tako da će se kopije moći prezentovati pobjednicima na manifestaciji “Zlata traka” te u nacionalnim ceremonijama u mjesecima koji dolaze. Pobjednik će također dobiti nagradu od 1.000 švicarskih franaka te iPad.

Ovo takmičenje je pokrenuto 2009. godine kako bi se povećala svijest o kvalitetu ženske atletike i najboljih atletičarki.