Naporni treninzi
69

Tuka nakon trke u Monacu: Bio sam težak, ali sam ispunio svoj cilj pred London

Piše: E. M.
Amel Tuka (Foto: EPA)
Amel Tuka (Foto: EPA)
Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka sinoćnju trku u Monacu završio je na šestom mjestu s rezultatom sezone i trenutno drugim najboljim rezultatom u Evropi u ovoj disciplini. U razgovoru za Klix.ba Tuka je istakao kako su prethodni dani i trke utjecali na njegov rezultat, ali da je ispunio svoj cilj.

Prije utrke u Monacu Tuka je upisao pobjede na mitinzima u Padovi, Luzernu i Velenju, dok je na dvoranskom mitingu u Birminghamu bio drugi. Napor u proteklih deset dana uzeo je maha što se moglo vidjeti na sinoćnjoj utrci, ali cilj da ide ispod 1:45,00 Tuka je ispunio ulaskom kroz cilj s vremenom od 1:44,94.

"Ja sam stvarno prezadovoljan rezultatom i cilj mi je bio ići ispod 1:45,00 prije Londona jer treniram sve vrijeme, a i zadnjih deset dana imao sam tri jake trke. U utorak sam radio sprinteve uzbrdo, a prije toga u nedjelju imao trku u Padovi gdje sam trčao 1:45,61 i zbog toga sam u sinoćnjoj utrci bio malo težak", kazao je Tuka te pojasnio da mu je zbog toga nedostajalo snage u prvom krugu.

U narednom periodu Tuku očekuje odmor i pripreme za nastup na Svjetskom atletskom prvenstvu u Londonu.

"Sinoćnji rezultat daje mi dobro samopouzdanje za London jer sam ispunio svoj cilj uprkos teškim danima prije utrke. Poslije povrede u dvorani, propustio sam važan dio treninga u martu, tako da sam se treninzima vratio tek od 20. aprila. Sada slijedi blago opuštanje pred London gdje ću biti u puno boljoj formi", zaključio je Tuka.

Svjetsko atletsko prvenstvo bit će održano u Londonu od 4. do 13. augusta.