Trči u četvrtak
40

Tuka najavio nastup na EP-u: Maksimalno sam fokusiran na prvu trku, ali treba biti oprezan

Piše: K. H.
Amel Tuka (Foto: J. N./Klix.ba)
Amel Tuka (Foto: J. N./Klix.ba)
Najbolji bh. atletičar Amel Tuka najavio je predstojeće Evropsko prvenstvo koje će se od 6. do 12. augusta održati u Berlinu, a istakao je da od kvalifikacija pa do eventualnog finala mora biti maksimalno fokusiran.

Tuka je rekao da je put do medalje veoma težak i da je bitno ostati fokusiran od početka do kraja.

"Nakon moje prve trke ove godine na Dijamantskoj ligi u Rimu, gdje sam istrčao sjajnih 1:45 na otvaranju sezone, dobio sam veliko samopouzdanje i sve je išlo ka medalji. Nažalost, povreda koju sam imao spriječila me da ispoštujem plan i program kakav sam imao do Berlina. Ipak, želim da to sve bude umjereno, da idem korak po korak, želim doći do finala, to je najteži put i najviše sam skoncentrisan na taj dio. Ako se plasiram u finale, onda ćemo tek razmišljati šta i kako dalje", kazao je Tuka.

Na pitanje o konkurenciji na Evropskom prvenstvu u odnosu na dva najveća svjetska takmičenja - Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre, Tuka je rekao da nijednog konkurenta ne treba potcijeniti te da će hrabro ući u svaku trku.

"Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre su najjača takmičenja na planeti, tu je konkurencija najjača, ali i na Evropskom prvenstvu iz godine i godinu ima sve više dobrih takmičara. Ove godine će u Berlinu biti jaka konkurencija, nikoga ne treba potcijeniti. Svi koji su sa mnom na stazi su moji konkurenti, ja ću hrabro ući u svaku trku i dat ću sve od sebe", smatra Tuka.

Od posljednjeg takmičenja na kojem je Tuka nastupao prošla su dva mjeseca, a kako kaže, o povredi koju je doživio u Rimu ne želi previše razmišljati.

"Od početka sezone napravio sam jedan plan i program takmičenja za ovu sezonu i godinu, ali nažalost, zbog povrede smo morali skrenuti s tog programa. Trenirao sam dobro, osjećam se dobro, prošla su dva mjeseca od mog posljednjeg takmičenja, ne smijem puno razmišljati o tome i koliko je to traga ostavilo, imao sam pripreme na planini u Italiji i moj trener je zadovoljan kako sam to uradio. Kada trener bude zadovoljan, ja sam onda još sretniji. Tek treba da vidimo u kakvoj sam formi, a to je u četvrtak", istakao je Tuka.

Za kraj, rekao je da će konkurencija sigurno biti teška i da je fokusiran isključivo na prvu trku koja je u četvrtak.

"Ovo je do sada najmnogobrojnije Evropsko prvenstvo i sigurno će biti jaka konkurencija. Moram se više psihički spremiti, prvi put se dešava da imamo tri trke u tri dana, idemo korak po korak, maksimalno sam fokusiran na prvu trku i moram biti veoma oprezan. Idemo hrabro i odlučno u prvu trku, a onda će sve biti puno lakše", završio je Tuka.