Nakon žalbe atletičarke
27

Švicarski sud odbacio zahtjev IAAF-a, Semenya se može takmičiti bez restrikcija

Klix.ba
Caster Semenya (Foto: EPA-EFE)
Caster Semenya (Foto: EPA-EFE)
Južnoafrička atletičarka Caster Semenya se može nastaviti takmičiti nakon što je sud u Švicarskoj odbacio zahtjev Međunarodne asocijacije atletskih federacija (IAAF) za uvođenje novih pravila za svjetsku šampionku u utrkama na 800 metara.

Semenya se žalila Federalnom vrhovnom sudu u Švicarskoj (SFT) zbog pravila IAAF-a kojim je ograničen nivo testosterona kod atletičarki. IAAF je želio poništiti odluku SFT-a kojom su suspendovane restrikcije tokom žalbenog procesa koji je pokrenula Semenya, a njeni advokati su saopćili da je taj zahtjev odbijen.

Prema novim pravilima, Semenya i druge atletičarke s razlikama u seksualnom razvoju (DSD) moraju uzimati lijekove kako bi se takmičile na utrkama od 400 metera do milje ili moraju promijeniti disciplinu.

"Nijedna žena ne bi trebala biti podvrgnuta tim pravilima. Razmišljala sam da ne trčim na 800 metara iz solidarnosti ukoliko sve žene ne mogu trčati slobodno. No, sad ću trčati kako bih pokazala IAAF-u da nas ne može drogirati", izjavila je Semenya.

"Nakon razmatranja argumenata IAAF-a, sud je odlučio da je zahtjev asocijacije neutemeljen i neopravdan. Caster može trčati bez restrikcija u svakoj disciplini", saopćili su advokati južnoafričke atletičarke.