Oboren svjetski rekord
106

Švedski atletičar izveo nezamislivo: Armand Duplantis "zaobišao" zakone fizike

M. G.
Foto: TBK Games
Foto: TBK Games
Švedski atletičar Armand Duplantis ispisao je novu stranicu u historiji skoka s motkom na finalu Dijamantne lige u Eugeneu. Duplantis je oduševio svijet preskočivši visinu od 6,23 metra, čime je nadmašio vlastiti rekord na otvorenom terenu, postavljen istog mjesta prošle godine (dvoranski rekord mu iznosi 6,22 metra).

Skok Šveđanina izgledao je impozantno, gotovo kao da se vinuo u nebesa. Uprkos trenutnom trzanju letvice, ona se brzo smirila i ostala nepomična, dok je Duplantis trenutno nakon skoka otrčao prema publici, proslavljajući svoj veliki uspjeh. Još impresivnije, Duplantis je visinu preskočio već iz prvog pokušaja.

Njegov nevjerojatni rekord sada iznosi 6,23 metra, što ga čini jedinim atletičarem na svijetu koji je uspio preskočiti visinu veću od 6,16 metara. Švedski skakač nadmašio je sve prepreke od 6,17 metara pa sve do najnovijih 6,23 metara, postavivši time neslužbeni svjetski rekord.

S obzirom na to da će Duplantis u novembru proslaviti svoj 24. rođendan, jasno je da pred njim stoji svijetla budućnost i mnogi sjajni skokovi. Ostaje nam samo nagađati gdje će biti konačna granica ovog izvanrednog sportaša.