Takmičenje kreće sutra
37

Srbi uvjeravaju da će svi sportisti biti sigurni na SP: Imali smo čak i proteste za Ukrajinu

D. P.
Jaroslava Mahučik učestvuje na SP u Beogradu (Foto: EPA-EFE)
Jaroslava Mahučik učestvuje na SP u Beogradu (Foto: EPA-EFE)
Beograd je domaćin Svjetskog dvoranskog prvenstva u atletici koje počinje sutra, a predsjednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović poručio je svim sportistima da se osjećaju sigurno u ovoj zemlji.

Na Svjetskom dvoranskom prvenstvu, koje će se održati od 18. do 20. marta u Beogradu, učestvovat će takmičari iz 137 zemalja uključujući i Ukrajinu. Tu neće biti Rusije i Bjelorusije koje su označene kao agresorske zemlje i Svjetska atletska federacija im je zabranila učešće.

Zbog velike povezanosti stanovništva Srbije s Rusijom, mediji očekuju nelagodnu situaciju za takmičare koji u Beograd stižu iz Ukrajine. Međutim, organizatori uvjeravaju da nema problema.

"Pružamo podršku sportistima iz Ukrajine, ali i iz svih ostalih zemalja. Tako mi radimo", rekao je čelnik Svjetske atletske federacije Sebastian Coe na konferenciji za medije uoči starta Svjetskog prvenstva.

Coe je dodao da ne očekuje nikakve probleme te da je Svjetska atletska federacija učinila sve da do njih ne dođe. Također, dobili su i garancije od Atletskog saveza Srbije.

"Ne očekujem incidente na stadionu. Učinili smo sve da toga ne bude", dodao je Coe.

Predsjednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović poručio je da sportisti iz Ukrajine mogu biti sigurni na Svjetskom prvenstvu.

"Čak smo imali i proteste za Ukrajinu ovdje. Hvala Sebastianu Coeu i Svjetskoj atletskoj federaciji što su nam ukazali čast da organizujemo takmičenje. Mi smo najmanja zemlja koja organizuje Svjetsko dvoransko prvenstvo. Ovo je bio veliki inžinjerski poduhvat", istakao je Jevrosimović.