Potpuna dominacija
51

Sjajni Duplantis sedmi put srušio svjetski rekord, a uopšte se ne sjeća skoka: Smrtno sam ozbiljan

K. H.
Armand Duplantis
Armand Duplantis
Sjajni Šveđanin Armand Duplantis, jedan od najboljih atletičara današnjice, nakon postavljanja novog svjetskog rekorda u skoku s motkom na završnici Dijamantne lige rekao je da se uopšte ne sjeća skoka, već da je samo znao da će biti "jako blizu".
Duplantis je novi svjetski rekord postavio u američkom Eugeneu preskočivši 6,23 metra, što je samo nastavak sjajne forme u kojoj se nalazi. Prošle godine u Eugeneu je skočio 6,21 metar, dok je u dvorani 25. februara ove godine u francuskom Clermont-Ferrandu preskočio 6,22 metra.

"Ne sjećam se skoka. Da, smrtno sam ozbiljan, samo sam znao da će biti jako blizu", rekao je ovaj 23-godišnjak, kojem je ovo sedmi svjetski rekord. Dalje je nastavio:

"Kada sam podigao pogled i letvica je još uvijek bila tamo... Ma, jednostavno, to je osjećaj koji se ne može objasniti."

Kaže da mu je posebna podrška dolazila s tribina, gdje je bila smještena njegova porodica.

"Na tribinama je bila moja porodica. Tako da je to nevjerovatan osjećaj, pogotovo zato što su to ljudi koje želim učiniti ponosnima", kazao je Duplantis.

S obzirom na to da će Duplantis u novembru proslaviti svoj 24. rođendan, jasno je da pred njim stoji još svjetlija budućnost i mnogi sjajni skokovi, vjerovatno i novi rekordi.