Zbog dopinga
6

Rusiji prijeti izbacivanje iz Međunarodne atletske federacije

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Međunarodna atletska federacija (IAAF) je zaprijetila Rusiji izbacivanjem iz članstva ukoliko do jula atletski savez te zemlje ne ispuni sve uslove koje je pred njih postavila Međunarodna antidopinška agencija (WADA).

Podsjetimo, ruski atletičari su dobili zabranu takmičenja u novembru 2015. godine zbog sistemskog dopinga pod pokroviteljstvom države, no pojedincima koji su prošli WADA-ine testove su dopušteni nastupi na velikim takmičenjima poput Olimpijskih igara u Riju, te Svjetskih prvenstava u Londonu i Birminghamu, pod neutralnom, olimpijskom zastavom.

No, WADA je Atletskom savezu Rusije nametnula neophodne reforme koje još uvijek nisu provedene, a ukoliko za četiri mjeseca ne ispune sve uslove, Rusiji prijeti i izbacivanje iz IAAF-a.

"Ukoliko ne ispuni zahtjeve WADA-e, Rusija će biti isključena iz IAAF-a, a njihovim sportistima bit će zabranjeno nastupanje i kao neutralnim sportistima", saopćio je šef radne grupe IAAF-a zadužene za ruski doping Rune Andersen.

"Mi smo želimo riješiti ovu situaciju. Kriteriji koje AS Rusije mora ispuniti nisu jednostavni, ali mi želimo vidjeti ruske atletičare i atletičarke ponovo na takmičenjima. Naravno, jedino pod uslovom da cijeli svijet zna da su čisti", dodao je predsjednik IAAF-a Sebastian Coe.