"Pokaži da možeš"
349

Prvi noćni polumaraton u BiH: Ulicama Tuzle prodefilovat će više od 500 trkača

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U Tuzli će 15. jula ove godine biti održan prvi noćni polumaraton, čime će se Bosna i Hercegovina, nakon Srbije, upisati kao druga zemlja regije u kojoj je upriličena jedna ovakva sportska aktivnost.

Ideja za realizaciju prvog noćnog polumaratona proistekla je iz tuzlanskog Atletsko-rekreativnog kluba "Rekreativci" koji egzistira od 2014. godine, a okuplja veliki broj trkača rekreativaca.

Prijave za prvi noćni polumaraton koji će u Tuzli biti održan pod sloganom "Pokaži da možeš" već su završene, a u grad na zrnu soli dolazi blizu 550 trkača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, ali i Češke, Kipra te Austrije.

Svi oni će istrčati dionicu dugu 21,1 kilometar.

"Start je predviđen na Kompleksu panonskih jezera, ispod slanih slapova, a gdje će u konačnici biti i cilj. Ovo je unikatan ambijent koji nema nijedna trka u regionu. Ruta je veoma brza i dobra za postavljanje dobrog vremena i rekorda. Svo vrijeme se trči gradskim ulicama, kroz najljepše dijelove Tuzle", kazao je za Klix.ba Suad Suljić, predsjednik Atletsko-rekreativnog kluba "Rekreativci", istaknuvši da je noćni polumaraton, kada su u pitanju zemlje regije, dosad jedino održan u Srbiji, odnosno Novom Sadu.

Start je zakazan za 21 sat, a s obzirom da je riječ o noćnim satima, za ovu utrku bilo je neophodno osigurati dodatne mjere sigurnosti za sve učesnike.

"Za sigurnost učesnika brinut će se svo osoblje našeg kluba koje je zaduženo za ovaj segment, zatim veliki broj pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona te zaštitarske agencije", pojasnio je Suljić.

Jedinstvene medalje

Za učesnike tuzlanskog noćnog polumaratona osigurane su i jedinstvene medalje sa simbolom ovog grada.

"Na spomen Tuzle u regionu svi kažu: 'Cijela Tuzla jednu kozu muzla', tako da je zaštitni znak našeg polumaratona upravo koza koja se nalazi na medaljama", naglasio je on.

Pored dionice duge 21,1 kilometar u okviru tuzlanskog polumaratona bit će upriličena i besplatna FunRun trka na pet kilometara, koja je otvorena za sve rekreativce i građane, a prijave za učešće su još uvijek u toku.

Za razliku od oficijelne polumaratonske trke u kojoj je predviđena dodjela medalja, učesnicima FunRuna bit će osigurane majice i startni brojevi, a za najbolje i poklon paketi.

Sve više trkača na ulicama Tuzle

Kao što smo kazali, ideja za realizaciju prvog noćnog polumaratona proistekla je iz Atletsko-rekreativnog kluba "Rekreativci" koji je 2014. godine oformila grupa entuzijasta, trkača u cilju afirmiranja građana da se bave trčanjem.

Inače, rekreativno trčanje u Tuzli je popularno već nekoliko godina, međutim pojavom škola trčanja u porastu je i broj rekreativnih trkača na duge staze.

"U Tuzli se godinama aktivno trči, ali nije postojao organizovan sistem, sve do 2013. godine, kada se ekipa zaljubljenika u trčanje ozbiljnije počinje baviti ovim hobijem. Nedugo zatim, 2014. godine, formiran je i Atletsko-rekreativni klub 'Rekreativci', čime su članovi pokazali da hobi, kojim samo popunjavate svoje slobodno vrijeme, ipak može prerasti u ozbiljan i organizovan klub", rekla je Nela Hukić, članica ovog kluba i članica Organizacionog odbora prvog noćnog polumaratona.

Od osnivanja kluba, pa do danas, članovi aktivno rade i na širenju zajednice trkača. U tome je u velikoj mjeri pomogla i škola trčanja koja trenutno radi sa četvrtom grupom polaznika.

Voditelj ove škole i jedan od instruktora Mirzet Halilović kaže da svi polaznici prolaze kroz novi način obuke.

"Mi ih u trenažnom procesu nismo razdvajali, odnosno kako su počeli u istom sastavu i završavaju cijeli proces. Prije nekoliko dana, četvrta grupa polaznika imala je završni test u okviru kojeg su istrčali kompletnu dionicu koja je predviđena za FunRun trku", istakao je Halilović, naglasivši da trenutna grupa broji 50 trkača.

Osim što će biti osposobljeni da istrče FunRun trku, po okončanju trenažnog procesa, oni će biti u prilici istrčati i polumaraton koji će biti održan u Sarajevu u mjesecu septembru ove godine.

Prije samo nekoliko godina, kada je škola trčanja prvi put pokrenuta, na ulicama Tuzle se mogao vidjeti tek poneki trkač, međutim, danas se teško može proći gradom bez susreta sa rekreativcima ili polaznicima škole trčanja.

Višestruke koristi trčanja

Hukić ističe i da su koristi trčanja mnogostruke, kod regulacije tjelesne težine, bolesti srca, visokog krvnog pritiska, zatim kod smanjenja rizika od srčanog udara, povećanja kardiorespiratornog kapaciteta, poboljšanja cirkulacije i funkcije cijelog organizma.

"Trčanje promovira filozofiju zdravog životnog stila i pomaže pri odstranjivanju loših i nezdravih navika. Pozitivne tjelesne promjene, koje se događaju usljed redovnog trčanja, utječu i na poboljšanje kvaliteta sna, raspoloženja, koncentracije, smanjenja tjeskobe i stresa, kao i na zadovoljstvo pojedinca samim sobom i povećanje samopouzdanja", pojašnjava ona.

A kada je riječ o prvom tuzlanskom polumaratonu, svi učesnici ove pozitivne priče tokom boravka u Tuzli moći će uživati i u kulturnim i zabavnim sadržajima koji se tokom ljeta održavaju.

Pored dnevnih aktivnosti i programa koji se realizuju u kompleksu Panonskih jezera, zainteresovani mogu posjetiti historijsku jezgru grada, potom Međunarodnu galeriju portreta, Međunarodni atelje Ismet Mujezinović, Muzej solarstva ili uživati u gastronomskoj ponudi.

Na dan utrke održava se i Međunarodni festival umjetnosti mladih Kaleidoskop, koji okuplja umjetnike iz regiona i svijeta.

U koncertnom dijelu programa te večeri nastupiti će grupe Van Gogh, Sopotproject, No rules, Sassja, Raggulation i Untold.