Viralan snimak finiša
42

Poništena je najsramotnija utrka koju smo gledali, oduzete nagrade i Afrikancima i Kinezu

D. P.
Afrikanci su signalizirali Kinezu koda da prolazi (Foto: Screenshot)
Afrikanci su signalizirali Kinezu koda da prolazi (Foto: Screenshot)
Organizacioni odbor Pekinškog polumaratona poništio je rezultate četvorice najboljih takmičara na utrci nakon sramotnog finiša i scena koje su obišle svijet.

Trojica afričkih trkača u finišu utrke pustili su Kineza Hea Jiea da pobijedi pred domaćom publikom u Pekingu. Na snimku se vidjelo kako su Etiopljanin Dejene Hailu Bikila te Kenijci Robert Keter i Willy Mnangat pustili Kineza da pobijedi.

Afrikanci su čak pokazivali putanju Jieu kuda da ih prestigne te dođe do pobjede. Pekinške vlasti odmah su otvorile istragu o sramotnom finišu utrke, a to je donijelo i rezultat.

Organizacioni odbor je utvrdio da su afrički trkači "aktivno usporili u posljednja dva kilometra i prepustili pobjedu Heu Jieu".

Epilog svega je poništavanje rezultata, a trofej, medalje i bonusi bit će vraćeni organizatorima.

Jedan od afričkih trkača u izjavi za BBC rekao je kako oni uopće nisu došli da se takmiče, već da pomognu Kinezu da obori državni rekord u polumaratonu.

Mnangat je rekao za BBC da je tržao kao pacemaker kako bi pomogao Kinezu da sruši rekord 1:02:33, ali to na kraju nije uspio dostići.

"Nisam bio tamo da se takmičim. Za mene to nije bila takmičarska utrka i ne znam zašto su stavili moje ime na broj na prsima, umjesto da me označe kao pacemakera", rekao je Mnangat za BBC.