Novo čudo s Jamajke
30

Pojavio se 16-godišnji fenomen i srušio rekord Usaina Bolta star 22 godine

D. P.
I sam Bramwell je bio iznenađen (Foto: Screenshot)
I sam Bramwell je bio iznenađen (Foto: Screenshot)
Jamajka će nam, po svemu sudeći, u budućnosti dati još legendarnih sprintera, a ime koje se naglo izdvojilo je šesnaestogodišnji fenomen Nickecoy Bramwell.

Rekordi Usaina Bolta na 100 i 200 metara ostaju netaknuti i čini se da će ih teško bilo ko nadmašiti u budućnosti. Međutim, jedan njegov manje poznati rekord je srušio 16-godišnji Nickecoy Bramwell, još uvijek srednjoškolac.

Bramwell je srušio Boltov rekord na 51. CARIFTA igrama, odnosno takmičenju karipskih zemalja, iz kojih inače dolaze najbolji sprinteri.

Radi se o utrci na 400 metara koja je održana na Kirani James Athletics stadionu u Grenadi. Nakon što je posljednjih mjeseci imao velikih problema s povredama, mladi Bramwell je kao veliki optimista i prvi favorit stigao na igre i tu pokazao zašto ga smatraju svjetskim supertalentom za kojeg ćemo tek čuti.

Fanovi su ostali u nevjerici nakon što je istrčao distancu s rekordnim vremenom od 47,26 sekundi. Srušio je rekord prvenstva kojeg je držao Usain Bolt s vremenom 47,33, a kojeg je postavio još davne 2002. godine.

Brojni navijači ostali su u nevjerici i gromoglasnim aplauzom pozdravili su talentovanog Jamajčanina.

"Divan je osjećaj oboriti rekord. Još od prošlog ljeta bacio sam oko na ovaj rekord, tako da je sjajan osjećaj doći i oboriti ga. Samo sam skrenuo misli sa svega i usredotočio se na rušenje rekorda", rekao je Bramwell, koji je tako najavio velika dostignuća u budućnosti.

Inače, CARIFTA igre je godišnje atletsko takmičenje koje je osnovalo Karipsko udruženje za slobodnu trgovinu (CARIFTA). Igre se održavaju od 1972. godine, a sastoje se od atletskih takmičenja uključujući sprinterske utrke, trčanje s preponama, trke na srednjim stazama, skokove, bacanja i štafete.