U 24. godini
52

Poginuo Kenijac Kelvin Kiptum, svjetski rekorder u maratonu

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Svjetski rekorder maratonu, Kenijac Kelvin Kiptum (24), poginuo je u saobraćajnoj nesreći u svojoj domovini.
Poginuo je u automobilu sa svojim trenerom, Gervaisom Hakizimanom iz Ruande, u nedjelju u zapadnoj Keniji. Iznoseći dodatne pojedinosti nesreće, policija je saopćila da je Kiptum bio vozač, a da je vozilo izgubilo kontrolu i prevrnulo se.

Kiptum je napravio iskorak 2023. kao suparnik sunarodnjaku Eliudu Kipchogeu, jednom od najvećih maratonaca.

I upravo je u Chicagu prošlog oktobra Kiptum poboljšao Kipchogeovo postignuće, pretrčavši 42 km za dva sata i 35 sekundi.

Prošle sedmice, njegov tim je najavio da će pokušati istrčati udaljenost za manje od dva sata na maratonu u Rotterdamu što bi bio podvig koji nikada nije postignut u otvorenom takmičenju.

Uspon do slave za oca dvoje djece bio je brz - svoj prvi puni maraton istrčao je tek 2022. godine.

Na svom prvom velikom takmičenju četiri godine ranije nastupio je u posuđenim patikama jer nije mogao priuštiti par svojih.

Bio je među novom grupom kenijskih sportaša koji su karijeru započeli na cesti, odvajajući se od prošle tradicije sportaša koji su startali na stazi prije nego što su se prebacili na duže udaljenosti.

Kiptum je prošle godine za BBC rekao da je njegov neobičan izbor jednostavno uvjetovan nedostatkom sredstava.

"Nisam imao novca da putujem", objasnio je.

Njegov trener, Hakizimana (36) bio je trkač iz Ruande. Prošle je godine proveo mjesece pomažući Kiptumu da postigne svjetski rekord.

Njihova veza kao trenera i sportaša započela je 2018., ali su se upoznali dok je Kiptum bio mnogo mlađi.

"Znao sam ga kad je bio mali dječak, bos je čuvao stoku. Bilo je to 2009. godine, trenirao sam u blizini farme njegovog oca, on bi mi došao za petama, a ja bih ga otjerao. Sada sam mu zahvalan za njegovo postignuće."