Podbacio u finalu
6

Pezer: Izgorio sam od želje da osvojim medalju na Evropskom prvenstvu

FENA
Mesud Pezer
Mesud Pezer
Najbolji bh. bacač kugle, Zeničanin Mesud Pezer ne krije razočarenje plasmanom na šesto mjesto na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Glasgowu, na kojem je u finalu u petak navečer bacio 20,69 metara.

Pezer je u jutarnjim kvalifikacijama istog dana bacio 21,08 metara, što također ne bi bilo dovoljno za medalju, za koju ne bi bio dovoljan ni njegov lični i bh. dvoranski rekord od 21,15 metara, s kojom je prošle godine u Birminghamu bio peti na Svjetskom dvoranskom prvenstvu.

"Naravno da nisam zadovoljan, jer sam se dobro osjećao i bio sam spreman za medalju. To sam pokazao i u kvalifikacijama, ali mi je u finalu nedostajalo i psihološke stabilnosti i sportske sreće za medalju", kaže Pezer, koji ne krije da ga je destabiliziralo i saznanje da je u kvalifikacijama bio prvi te da su samim tim i očekivanja porasla.

Pezer je ove zime na deset takmičenja bacao više od 20 metara, a u Glasgowu prvi put i preko 21 metar.

"Jednostavno, izgorio sam od želje da osvojim tu medalju. Da sam u finalu radio sve što sam radio u kvalifikacijama, siguran sam da bih je i osvojio. Ali, tako je to u sportu. Trener Vestein Heifstennson je zadovoljan što sam na još jednom velikom takmičenju prebacio tu barijeru od 21 metar", kaže Pezer, koji je 2013. godine bio evropski prvak u konkurenciji juniora.

Uz to je u Glasgowu bio i bolji nego prije dvije godine u Beogradu, kada je s 20,37 metara bio sedmi pa stoga nema puno razloga da bude razočaran.

Najavljuje kako neće nastupiti na Evropskom zimskom bacačkom kupu u slovačkom Samorinu, koji će se održati 9. i 10. marta, a na kojem je trebao braniti bronzu iz portugalske Leiriji (20,71 metar). Zlatnu medalju na ovom takmičenju osvojio je 2017. godine u španskom Las Palmasu, a dva zlata s tog takmičenja ima i u konkurenciji mlađih seniora (2014. i 2015.).

"Vjerovatno će putovati Kemal Mešić. Meni je u ovom momentu potrebniji odmor, jer duga je sezona. U oktobru me očekuje nastup na Svjetskom prvenstvu na otvorenom u Dohi, vjerovatno ću ići i na Univerzijadu u italijanskom Palermu, a nastupit ću i za reprezentaciju na Evropskom prvenstvu Treće lige u Skoplju, 10. i 11. augusta. Uz to očekujem i dosta nastupa na mitinzima, zbog čega sam estonskog menadžera Hansa Ulrikea zamijenio Mađarom Istvanom Knipom", kaže Pezer, koji danas putuje na dvosedmični odmor u Istanbul.