Rodni grad
694

Općina Kakanj se pohvalila da je podržavala Amela Tuku kao "golobradog mladića"

S. H.
Fotografije Amela Tuke su zasluženo preplavile društvene mreže nakon njegovog sinošnjeg sjajnog rezultata. Ljudi masovno dijele radost Amelovog uspjeha, a radost je ogromna i u Amelovom rodnom Kaknju.

"U tom smislu posegnuli smo za arhivom i sjećanjima na Amelove početke nizanja sjajnih rezultata. Premda vlada stereotipno razmišljanje kako niko nije poznavao ni podržavao Amela na njegovim počecima, ipak treba kazati, a o tome je i Amel često govorio, da je tada, a i poslije, njegova velika podrška bio bivši načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra. U to vrijeme Amel je imao podršku načelnika i Općine Kakanj, a niti jedan njegov zahtjev za novčanu ili neku drugu pomoć nije odbijen. Naprotiv, Amel je imao podršku u svakoj prilici", poručuju iz Općine Kakanj.

O tome svjedoče i fotografije zabilježene prije 6-7 godina u uredu načelnika Kaknja.

Prvu svoju utrku kao srednjoškolac Amel je trčao ulicama Kaknja. Njegovi roditelji žive u kakanjskom naselju Modrinje. Otac Senad je penziju zaradio kao rudar u kakanjskom rudniku. U penziji je i čuvena kakanjska profesorica tjelesnog odgoja Matilda koja je prepoznala Amelov talenat za atletiku i tako prijavila njegovo učešće na kakanjskoj utrci.