Omar Bojčić, najbrži slijepi sprinter BiH, na svjetskom prvenstvu u Švicarskoj

Omar Bojčić, najbrži slijepi sprinter BiH, na svjetskom prvenstvu u Švicarskoj
169
A. P.
30.7.2019. u 15:53
5
komentara
169

dijeljenja
Omar Bojčić, najbrži slijepi sprinter BiH, na svjetskom prvenstvu u Švicarskoj
Bosna i Hercegovina će na Juniorskom paraatletskom prvenstvu u Švicarskoj prvi put imati svog predstavnika - Omara Bojčića.
Bojčić će sa svojim vodičem Muhamedom Trlom učestvovati u disciplini 100 metara u kategoriji T11 (potpuno sljepilo).

Prvenstvo počinje u četvrtak trajat će četiri dana, odnosno od 1. do 4. augusta 2019. u švicarskom gradu Nottwil.

Naša delegacija otputovala je na prvenstvo, a prvi oficijalni trening obavili su u jednom od najvećih centara u svijetu za paraplegiju "Swiss Paraplegic Centre Nottwil"."Nastup našeg sprintera po rasporedu je u petak, a dotad ćemo raditi na brušenju forme i pokušati izvršiti adaptaciju što je više moguće. Drago nam je da smo uspjeli doći na ovo prvenstvo, iz više razloga, a najveći je taj što pišemo historiju bh. paraatletike, što razbijamo stereotip da invalidne osobe u BiH nemaju dobru budućnost, što širimo poznanstva s kojima unapređujemo naš rad, i u konačnici što je ovo odskočna daska za našeg Omara jer će ovo uveliko promijeniti njegov život", istako je trener Elmir Ćerimagić.

U BiH ima veliki broj osoba sa nekom vrstom invaliditeta, među njima je oko 550 osoba sa sljepilom. Svi bi oni trebali biti ravnopravni među nama ostalima, međutim to nije tako, jer im je uveliko otežan put da imaju koliko toliko normalan život."Omar Bojčić je pokazatelj da i u invalidnim osobama ima potencijala, zahvaljujući njemu u Nottwilu se vijori naša zastava, a i u budućnosti će se vijoriti na mnogo većim sportskim manifestacijama, stoga ne gurajmo ove osobe na margine, već ih gurajmo u njihovim potencijalima i tako ćemo svi zajedno kao društvo rasti", poručuju iz Atletskog kluba Novi Grad.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...