Najstariji miting Italije
63

Mujezinoviću za devet stotinki izmakla bronza, Tuka istrčao rezultat sezone u Trentinu

D. P.
Mujezinović (u sredini) bio je nadomak trećeg mjesta (Foto: Facebook)
Mujezinović (u sredini) bio je nadomak trećeg mjesta (Foto: Facebook)
Bosanskohercegovački atletičari Abedin Mujezinović i Amel Tuka nastupili su večeras na prestižnom mitingu u Trentinu i zauzeli četvrto, odnosno deveto mjesto u utrci na 800 metara.

Palio Citta della Quercia najstariji je atletski događaj u cijeloj Italiji i jedan od najstarijih u svijetu pa se zbog toga smatra prestižnim unutar ove zemlje, a organizuje se u gradu Trentino.

Miting je dio Srebrnog Toura World Athleticsa te je kao takav znao često okupiti atletičare najviše svjetske klase. Organizuje se još od 1965. godine, tradicionalno početkom septembra.

Tu je danas bilo mnogo takmičenja u različitim atletskim disciplinama, a nastup su upisala i dvojica bh. trkača, Abedin Mujezinović i Amel Tuka.

Rezultati utrke na 800 metara
Rezultati utrke na 800 metara

Mujezinović je na utrci na 800 metara upisao vrijeme 1:45.79, što mu je bilo dovoljno za četvrto mjesto, dok je Amel Tuka s vremenom 1:46.69 zauzeo deveto mjesto. To je za Tuku najbolji rezultat ove sezone.

Pobjedu je odnio Italijan Catalin Tecuceanu s vremenom 1:45.25, dok je bronzu uzeo Španac Javier Miron (1:45.29). Mujezinoviću je za devet stotinki pobjegla bronzana medalja koja je otišla u ruke Španca Mohameda Attaouija (1:45.70).