Uspjeh bh. tima
0

Miting "Bar 2017": Hamza Alić se vratio iz penzije i ostvario deveti rezultat u Evropi

Klix.ba
Hamza Alić
Hamza Alić
Na terenima SC "Topolica" u Baru u tehničkoj organizaciji Atletskog kluba Mornar jučer je održan 23. Međunarodni atletski miting "Bar 2017" na kome je nastupilo više od 300 takmičara iz devet država: Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Danske, Mađarske, Makedonije, Kosova i Crne Gore.

Bosna i Hercegovina na ovom mitingu imala je veliki broj svojih predstavnika koji su imali zapažene nastupe. Najboljim takmičarem, po IAAF tablici, proglašen je Hamza Alić.

Nakon što je prošle godine najavio da se više neće aktivno baviti atletikom, u svojoj namjeri nije istrajao, pa se nakon propuštenog dvoranskog dijela sezone, na velika vrata vratio atletskoj sceni.

"Nakon pauze poslije Rija, radio sam marljivo i na osjećaj, osluškujući tijelo. Iskren da budem, nisam očekivao ovakav rezultat. Sve preko 20 metara je dobro. Sada mi je cilj da ispunim normu za London. Osjećam se dobro i zdrav sam, što je najvažnije. Na kraju, u Baru sam bio i najbolji učesnik Mitinga, pored mnogo dobrih takmičara koji su osvajali medalje na olimpijskim, svjetskim i evropskim prvenstvima", izjavio je Alić za stranicu Atletskog saveza BiH.

U bacanju kugle osvojio je prvu poziciji sa rezultatom 20,34 metra, što je ujedno i sedmi rezultat na listi najboljih bacača u Evropi.

Drugi predstavnik Bosne i Hercegovine u bacanju kugle, bio je mladi Aleksandar Novaković. Hicem od 17,40 metara, ispunio je normu za Evropsko prvenstvo U23, a koje će se od 13. do 16. jula održati u Poljskoj.

"Trenirao sam dobro tokom zime i spreman sam za mnogo više od ovog. Još tehnički to nisam sredio najbolje, ali cilj za ovu godinu je da uđem u finale na Evropskom prvenstvu i da prebacim 18 metara ove sezone", kazao je Novaković.

Odličan, u kategoriji mlađih juniora, bio je i Nermin Štitkovac, koji je još jednom potvrdio da u Nairobi ide da se bori za najveća postolja. Prvo je u Draževini, 30. aprila, postavio državni rekord, bacivši kuglu 19,27 metara, te je ujedno potvrdio normu za Nairobi u ovoj disciplini i isplivao na vrh najboljih bacača Evrope ovog uzrasta.

U Baru, ponovo se takmičio u bacanju kugle, te je ostvario slabiji rezultat za 1 centimetar od norme za Svjetsko prvenstvo.

U bacanju diska, potvrdio je normu, postavljenu prošle sezone. Disk težine 1,5 kg bacio je 58 metara.

"S obzirom kako je Hamza radio na pripremama u Makarskoj, ne bi me iznenadilo i da je sada ispunio normu za Svjetsko prvenstvo. Bitno je da bude zdrav, a iskreno vjerujem da će biti među putnicima za London. Što se tiče Štitkovca i Novakovića, prvi je standardno dobar. Drago mi je što dodatno napreduje, ne stagnira, a Novaković je pozitivno iznenađenje. Svi su oni vrijedni momci, marljivo rade i evo, njihov rad se na kraju isplatio", izjavio je selektor muške atletske reprezentacije BiH, Elvir Krehmić.

U konkunrenciji djevojaka, Sara Lučić i Mediha Salkić postavile su nove državne rekorde, te su ispunile norme za nastup na Svjetskom prvenstvu u Nairobiju.

Sara Lučić je preskočila ljestvicu postavljenu na visinu od 178 centimetara, te osvojila drugo mjesto i njen ostvareni rezultat je drugi u Evropi, a sedmi u svijetu u ovom trenutku. Ostvarenim rezultatom popravila je i državni rekord u kategoriji mlađih juniorki.

Sretna zbog ostvarenog rezultata, Sara kaže:

"Nakon dobrog zimskog dijela sezone, dobro sam otvorila sezonu na otvorenom. Bitno je da me zdravlje posluži, a trudit ću se da ostvarim još bolje rezultate. Veliki motiv za dalji rad će mi biti i ova norma", rekla je Lučić.

Mediha Salkić potvrdila je normu (46,60 metara) za Evropsko prvenstvu U – 20, u bacanju diska i postavila je novi lični rekord. Mlada bacačica takmičila se i u bacanju kugle. Ostvarila je hitac od 13,72 metra i osvojila je drugo mjesto, dok je prije nekoliko dana u Draževini kuglu bacila 13,91 metar, te je tim rezultatom potvrdila i drugu normu za Evropsko prvenstvo u Italiji i postavila je novi državni rekord u kategoriji juniorki.

"Drago mi je što sam potvrdila obje norme za Evropsko prvenstvo. u disku, hicem od 46,60 metara i u kugli, hicem iz Draževine 13,91 metar. Iako sam normu ispunila u Sarajevu, ovaj rezultat je bolji, naravno. Sada ove sezone koja polahko kreće, iskreno ne znam koji su tačno planovi. To moj trener Skender zna, ali mislim da ćemo se sada pripremati najviše za Evropsko prvenstvo u Grossetu i nadam se ću oboriti državni rekord u disku", istakla je Salkić.

Selektor Dragomir Čabrilo zadovoljan je nastupima naših atletičarki.

"Sara Lučić je konstatno dobra na svim takmičenjima u posljednjih godinu dana. Izuzetno je predana atletici, vrijedno trenira i veoma brzo će skočiti 180 centimetara. To je sami vrh u skoku u vis u Evropi za njen uzrast. Mediha je na pripremama pokazala da će ove godine učestvovati u borbi za medalje na evropskim i balkanskim takmičenjima. Njen odnos prema atletici je krajnje pozitivan i realan, a uz dokazanog stručnjaka za bacanja će sigurno još napredovati", rekao je Čabrilo.