Šampioni na stazi
4

Londonski maraton donosi duel koji su svi čekali: Ko će biti bolji Kipchoge ili Bekele

F. Z.
Kipchoge i Bekele opet jedan protiv drugog (Foto: EPA-EFE)
Kipchoge i Bekele opet jedan protiv drugog (Foto: EPA-EFE)
Nakon tačno dvije godine ponovo ćemo gledati duel dva vjerovatno najbolja maratonca na svijetu Eliuda Kipchogea i Kenenise Bekelea. Organizatori Londonskog maratona objavili su kako će se na utrci u aprilu pojaviti i Kenijac i Etiopljanin.

Svjetski rekorder Kipchoge i za svega dvije sekunde sporiji Bekele jedina su dva maratonca koja su istrčala 42.2 kilometra za manje od dva sata i dvije minute, a posljednji put na istoj utrci nastupili su upravo na maratonu u Londonu 2018. godine.

Bekele je u Berlinu 2019. godine trčao samo dvije sekunde sporije od svjetskog rekorda Kipchogea. Etiopljanin je uspješniji u drugim disciplinama. Ima dvije pobjede nad Kipchogeom u Cross-Countryju, jednu više na 3.000 metara, šest više na 5.000 metara, jednu više na 10.000 metara, ali kada je maraton u pitanju upisao je četiri poraza.

Kipchoge je nastupio na 12 maratona u karijeri i upisao je nevjerovatnih 11 pobjeda. Drugi je bio na svom drugom maratonu u karijeri, 2013. godine u Berlinu. Jedini koji ga je pobijedio je još jedan Kenijac Wilson Kipsang.

"Jedva čekam novu utrku protiv Eliuda. Imali smo mnogo sjajnih duela tokom godina", rekao je Bekele.

Etiopljanin je imao mnogo problema s povredama nakon što je donio odluku da trči maraton, a nakon što je u Berlinu bio sporiji za svega dvije sekunde od svjetskog rekorda rekao je kako je svjestan svojih mogućnosti u ovoj disciplini.

"Zbog povreda nisam bio na svom nivou posljednjih godina. Međutim sada sam zdrav i puno se bolje osjećam", rekao je Bekele.

Maraton u Londonu na rasporedu je 26. aprila. Bekele je nakon Berlina rekao da vjeruje kako može srušiti rekord Kipchogea.

Na rušenje rekorda svakako je navikao, davne 2004. godine sa svega 21 godinom u razmaku od svega devet dana postavio je rekorde na 5.000 i 10.000 metara, a potom je osvojio i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Atini. Još uvijek je vlasnik rekorda na 5.000 i 10.000 metara.