Duel najbržih
61

Kompjuter uporedio Bolta s najbržim psom na svijetu: Šta mislite ko je pobijedio?

D. P.
Simulacija Bolta i najbržeg psa na svijetu (Foto: Screenshot)
Simulacija Bolta i najbržeg psa na svijetu (Foto: Screenshot)
Kompjuterska simulacija donijela nam je sjajno poređenje brzine najbržeg čovjeka na svijetu i najbržeg psa u utrci koja je postala viralna.

Osmostruki osvajač zlatne olimpijske medalje Usain Bolt povukao se iz atletike 2017. godine, ali i dalje važi za najbržeg čovjeka na svijetu čije će rekorde teško neko oboriti.

Jamajčanin je postavio svjetski rekord na 100 metara 2009. godine postigavši vrijeme od 9,58 sekundi na Svjetskom prvenstvu u Berlinu. Iste godine postavio je svjetski rekord i na 200 metara s brzinom od 19,19 sekundi.

Budući da je najbrži čovjek na svijetu, njegova vremena se nemaju s kime uporediti. To je navelo specijalizovani YouTube kanal Motion Athlete da uporedi Bolta s najbržim psom na svijetu.

Riječ je o hrtu, vjerovatno jednom od najpoželjnijih pasa na svijetu koji se "obračunao" u utrci s Boltom zahvaljujući kompjuterskoj simulaciji.

Hrtovi mogu postići prosječnu trčakču brzinu veću od 64 kilomtetra na sat, dok je u poređenju s time, Bolt bilježio prosječnu brzinu od 37,58 kilometara na sat 2009. godine.

Simulacija otkriva koliko bi Bolt bio poražen u toj utrci. Pas bi kroz cilj prošao za samo 5,8 sekundi, skoro četiri sekunde prije jamajčanskog sprintera.