Pomjeranje granica
7

Kenijac Eliud Kipchoge zamalo istrčao maraton za manje od dva sata

Klix.ba
Foto: Nike
Foto: Nike
Nike, jedna od vodećih kompanija sportske opreme, organizirala je prvi pokušaj trčanja maratona za manje od dva sata. Riječ je o projektu Breaking2 koji za cilj ima oslobađanje ljudskih potencijala i pomjeranje granica uz pomoć inovacija.

Breaking2 maraton najavljen je krajem prošle godine, a vrijeme održavanja otkriveno je ove sedmice. Maraton je održan rano jutros u Monzi, u Italiji, nedaleko od Milana.

Nike je za utrku odabrao troje atletičara. Kenijac Eliud Kipchoge osvojio je zlato na Olimpijadi 2016. godine i pobjednik je londonskog maratona sa vremenom 2:03:05, Lelisa Desisa je dvostruki dobitnik bostonskog maratona sa vremenom 2:04:45, a Zersanay Tadese je svjetski rekorder u polumaratonu sa vremenom 58:23.

Eliud Kipchoge bio je najbliži rekordu. On je istrčao maraton za 2 sata i 24 sekunde, ali njegov rezultat neće biti priznat kao novi svjetski rekord jer se svjetski rekordi postavljaju samo u događajima gdje svi trkači dolaze na početku.

U dvosatnom maratonu Nike je koristio 18 trkača koji su trebali pomoći trkačima da učinkovitije održe brz tempo. Također, takmičari nisu morali usporavati kako bi se osvježili, jer im je tečnost bila dodavana u bočicama koje su im dovozili ljudi na skuterima.

Naravno, ovo nije samo pokušaj novog maratonskog standarda već sofisticirani komercijalni poduhvat jer su sva trojica trkača imala nove Nike Zoom Vaporfly Elite tene za koje tvrde da su četiri posto učinkovitije. Sportaši od jeseni 2016. treniraju u različitim verzijama Vaporfly Elite tena prilagođavajući ih svojim individualnim specifkacijama.

Samo nekoliko odabranih medija imalo je priliku svjedočiti pokušaju utrke u blizini Milana.

Svjetski rekord u maratonu drži Kenijac Dennis Kimetto koji je 2014. godine istrčao Berlinski maraton za dva sata, dvije minute i 57 sekundi.