Nadmašio Kipchogea
22

Kelvin Kiptum spektakularnim nastupom na Chicago maratonu srušio svjetski rekord

D. P.
Kiptum je novi kralj maratona (Foto: World Athletics)
Kiptum je novi kralj maratona (Foto: World Athletics)
Kenijski atletičar Kelvin Kiptum oborio je na ovogodišnjem Chicago maratonu svjetski rekord kojeg je državo Eliud Kipchoge

Pobjednik London maratona uspio je srušiti rekord vremenom 2:00:35, što je za 34 sekunde bolje od dosadašnjeg svjetskog rekorda kojeg je Kipchoge postavio u Berlinu prošle godine.

"U budućnosti vjerujem da ću moći istrčati za dva sata", rekao je ukratko 23-godišnji Kiptum za Olympics.com, koji je nakon pet pretrčanih kilometara ostao usamljen na čelu u borbi s Danielom Kibetom Mateikom.

Dvojac na čelu bio je daleko od rekorda nakon sat vremena maratona, ali kako se Kiptum bližio kraju, tako se na radaru našao i svjetski rekord postavljen prošle godine.

Najzaslužnija dionica za obaranje svjetskog rekorda bila je između 30. i 35. kilometra utrke, što ga je dovelo na čelo i što je uspio na kraju sjajnom završnicom krunisati u svjetski rekord.

I u ženskoj konkurenciji vidjeli smo sjajan nastup. Sifan Hassan dugo je bila na odličnom putu da nadmaši svjetski rekord kojeg sama drži s maratona u Londonu, ali na kraju ipak nije uspjela.