Odluka u Talinu
25

Karsten Warholm najbolji atletičar Evrope, Amel Tuka bio među 10 nominovanih

K. H.
Karsten Warholm (Foto: EPA-EFE)
Karsten Warholm (Foto: EPA-EFE)
Ruska skakačica u vis Maria Lasitskene proglašena je za najbolju atletičarku Evrope po izboru Evropske atletske federacije (EAA), dok je nagrada za najboljeg atletičara pripala Norvežaninu Karstenu Warholmu.
Ruskinja je prošlog mjeseca na Svjetskom prvenstvu u Dohi osvojila zlatnu medalju u skoku u vis te je tako još jednom potvrdila sjajnu formu u kojoj se nalazi, a ova 26-godišnja atletičarka osvojila je treću uzastopnu svjetsku titulu.
Ona je u Dohi do pobjede stigla preskočivši prepreku koja je bila postavljena na 2 metra i 5 centimetara, a vrijedi dodati da je ona osvojila čak 21 od posljednjih 23 takmičenja na kojima je učestvovala.

Što se tiče muške konkurencije, nagrada za najboljeg atletičara otišla je u ruke norveškom atletičaru Karstenu Warholmu koji je na Svjetskom prvenstvu u Dohi odbranio titulu u konkurenciji 400 metara s preponama.

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka bio je među 10 nominovanih za najboljeg atletičara Evrope, ali je ispao iz konkurencije nakon što se spisak skratio, no svakako da je nakon srebrene medalje na Svjetskom prvenstvu u Dohi veliki uspjeh za našeg Amela i to da je bio u konkurenciji za najboljeg atletičara Evrope.