Ko koga laže?
73

Francuski maratonac ponudio bizaran izgovor za najsramotniji potez Olimpijskih igara

H. H.
Amdouni je utrku završio na 17. mjestu (Foto: Screenshot)
Amdouni je utrku završio na 17. mjestu (Foto: Screenshot)
Francuski maratonac Morhad Amdouni koji je napravio najskandalozniji potez na minulim Olimpijskim igrama u Tokiju, izvinio se za svoj sramotan potez kojim je šokirao sve ljubitelje sporta, ali ponudio je prilično neuvjerljiv i bizaran izgovor.

Na 28. kilometru utrke koja je održana u Sapporou, Amdouni je bio na petom mjestu. Vodeća grupa maratonaca je prilazila stolovima s vodom kako bi se osvježili, a Amdouni je namjerno srušio cijeli jedan red bočica kako bi onemogućio one koji su u tom trenutku bili iza njega da se napiju.

"Kako bi flašice sa vodom bile svježe one se potapaju u vodu i zbog toga su klizave. Mislim da je svima jasno da sam samo pokušavao da uzmem jednu flašicu na prednjem dijelu reda u kome su složene, ali tako su poredane da nisam uspio i dotakao sam više njih", rekao je Amduni u videu u kome se izvinio ostalim trkačima.

"Uz vrućinu i vlagu gubio sam prisebnost i energiju. Želio bih da se izvinim svim trkačima. U jednom trenutku sam pokušao da držim jednu flašicu, ali sam je ispustio. Nije bilo lako, samo sam pokušavao da izdržim. U principu, uvijek tokom trke pokušavam da podijelim vodu sa drugima kako bismo svi ponosno mogli da se borimo za svoje boje", zaključio je Francuz.

Ipak, bez obzira na njegovo objašnjenje, snimak govori potpuno drugačije i pitanje je koga Amdouni želi prevariti.

Ni ovaj prljavi potez Amdouniju nije donio ništa dobro. Utrku je završio na 17. mjestu sa skoro šest minuta zaostatka za Kipchogeom koji je obranio titulu olimpijskog pobjednika koju je osvojio prije pet godina u Riju.