Vjeruje u dobar rezultat
79

Emir Hastor spreman za Berlinski maraton: Dajem posljednji atom snage za što bolji rezultat

E. A.
Emir Hastor
Emir Hastor
Emir Hastor iz Goražda, jedan od najboljih maratonaca u BiH u nedjelju 24. septembra učestvuje na elitnom Berlinskom maratonu za koji se sprema mjesecima. Na ovom prestižnom svjetskom takmičenju očekuje se učešće blizu 50.000 trkača.

"Ovaj maraton je među šest najmasovnijih u svijetu i konkurencija će biti izuzetno jaka obzirom da se očekuje učešće najboljih u muškoj i ženskoj konkurenciji iz cijelog svijeta, među kojima i svjetski rekorder, Kenijac Eliud Kipchoge", kaže Hastor.

Na maratonu u Berlinu Emira očekuje zahtjevna staza duga 42 kilometra, no ubjeđen je da će je odlično savladati.

"To je najbolja staza u Evropi koja je ravna, imamo jedan uspon od 25 do 28 kilometra, a poslije opet ide ravni dio. Pravimo veliki krug ulicama Berlina i ne prolazimo dva puta ni na jednom mjestu. Sigurno će biti mnogo zahtjevno, ali spreman sam dati posljednji atom snage za što bolji rezultat. Direktan prijenos Berlinskog maratona može se pratiti na Areni sport 1 u nedjelju 24. septembra od 9:15 sati", kaže Hastor.

Emir je normu za učešće na Berlinskom maratonu ostvario krajem prošle godine u Zagrebu, osim toga višestruki je državni prvak, dvostruki u maratonu, jednom u polumaratonu i aktualni državni prvak na 10.000 metara na stazi.

"Uradili smo sve što je do nas, nadam se da ćemo napraviti dobar rezultat. U posljednja tri mjeseca pretrčali smo više od 2.000 kilometara, odradili blizu 150 treninga. Obišli smo naš kanton uzduž i poprijeko, od Hranjena, Bijelih voda, Rude glave, šetališta pored Drine, a najviše treninga smo odradili na našem gradskom stadionu, a također u sklopu priprema bilo je utrka širom BiH na koje smo išli da provjerimo formu za Berlin", kaže Zaim Šuman, Emirov trener.