Pretrčali 42 kilometra
66

Emir Hastor i Snježana Pisarić su se ove godine u Tuzli upisali kao prvaci BiH u maratonu

A. K.
Foto: Jasmin Jatić/Tuzlanski maraton
Foto: Jasmin Jatić/Tuzlanski maraton
Sedmo izdanje Tuzlanskog maratona danas je održano u tom gradu, a u okviru događaja organizirano je i Državno prvenstvo u utrci na 42 kilometra i 195 metara. Prvaci Bosne i Hercegovine su Emir Hastor u muškoj i Snježana Pisarić u ženskoj konkurenciji.

Grad soli danas je bio domaćin sedmom izdanju Tuzlanskog maratona, u okviru kojeg je realizirano i Državno prvenstvo u najzahtjevnijoj atletskoj disciplini.

Ove godine, za razliku od svih prethodnih, utrka u dužini od 42 kilometra i 195 metara realizirana je na glavnim gradskim saobraćajnicama. Staza je i ovoga puta zvanično certificirana.

U okviru Državnog prvenstva u maratonu najbrži u muškoj konkurenciji ponovo je bio Emir Hastor, a zatim su kroz cilj prošli Žarko Jovanović i Maksim Marinović. Među ženama, prvo mjesto zauzela je Snježana Pisarić, dok je drugoplasirana Sanela Breljaković.

Specifičnost ženske konkurencije u okviru Prvenstva u maratonu BiH se ogleda u tome da su se ove godine trebale pojaviti svega tri žene, međutim, na startnu liniju su stigle samo dvije.

Kada jer riječ o Tuzlanskom maratonu kao događaju, prvo mjesto je ponovo zauzeo Hastor, drugoplasirani je Jovanović dok se na trećem mjestu našao Aleš Lindić.

U ženskoj konkurenciji prva je bila Marija Vrajić, drugoplasirana je Pisarić, dok se bronzom okitila Melika Brkić.

U okviru ovog sportskog događaja održana je i utrka u polumaratonu te ona na pet kilometara. I najmlađi su imali priliku okušati se u utrci na 200 metara.