U vezi pet godina
45

Dutee Chand, prva indijska sportistkinja koja je priznala da je lezbijka

Klix.ba
Dutee Chand (Foto: EPA-EFE)
Dutee Chand (Foto: EPA-EFE)
Indijska sprinterka Dutee Chand je otkrila da je u istospolnoj vezi te tako postala prva sportistkinja iz Indije koja je javno priznala da je lezbijka.

Dvadesettrogodišnja Dutee je kazala da je u vezi s partnericom pet godina te je dodala da ju je ohrabrila historijska odluka Vrhovnog suda u Indiji koji je 2018. godine dekriminalizirao istospolni seks.

Međutim, neki članovi njene porodice nisu prihvatili njenu vezu.

"U vezi sam s 19-godišnjom djevojkom iz mog sela Chaka Gopalpur već pet godina. Našla sam svoju srodnu dušu, uvijek sam vjerovala da svi trebaju imati slobodu da vole. Nema veće emocije od ljubavi i to ne bi trebalo biti uskraćeno nikome. Moja nastarija sestra smatra da je moja partnerica zainteresovana za moju imovinu", izjavila je Chand.

Ona je prva indijska sprinterka koja je ušla u finale jednog globalnog atletskog događaja, a to je bilo Svjetsko prvenstvo za mlade 2013. godine. Naredne godine je suspendovana nakon što je pala na hormonalnom testu, jer je imala neobično visok nivo testosterona. Njen pravni tim se izborio na sudu gdje je ustanovljeno da je suspenzija diskriminatorna. To je bilo u martu 2016. godine, a godinu dana kasnije se kvalifikovala za Olimpijske igre u Riju te je osvojila dvije srebrene medalje na Azijskim igrama.