SP u Londonu
24

Desetine atletičara zaraženo virusom, Makwali zabranili da trči u finalu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Organizatori Svjetskog atletskog prvenstva u Londonu susreli su se s velikim problemom nakon što su atletičari koji su smješteni u hotelu Tower dobili virusni gastroenteritis.

Najčešći simptomi ovog virusa su povraćanje i dijareja, a prenosi se hranom ili kontaktom sa zaraženom osobom.

Engleski Institut za javno zdravlje saopćio je da je 30 atletičara i članova timova zaraženo, dok je jedan od favorita na 400 metara Isaac Makwala iz Bocvane bio prinuđen da se povuče iz finalne trke u utorak.

Smatrao je da je spreman za trku iako je povraćao, ali su mu organizatori rekli da se ne smije takmičiti.

"Mogao sam trčati. Zagrijavao sam se i bio spreman za trku. Ovo je baš loše, srce mi je slomljeno. Bio sam tako spreman i toliko sam naporno radio za ovo", rekao je Makwala.

Kanadski i njemački atletičari koji su odsjeli u istom hotelu prošle sedmice nisu se osjećali dobro, a 30 njemačkih atletičara koji ove sedmice stižu na prvenstvo će biti smješteni po drugim hotelima.

Organizacioni komitet uvjerava da u saradnji s Institutom za javno zdravlje radi sve da se zaraza ne širi i osigurana je medicinska pomoć.

Čelnici hotela su poručili da je istraga u saradnji s Međunarodnom atletskom federacijom (IAAF) pokazala da izvor zaraze nije u hotelu, uz tvrdnju da je u potpunosti ispoštovan higijenski protokol.