Odbijena žalba
24

Caster Semenya izgubila spor u slučaju IAAF pravila o testosteronu

Klix.ba
Caster Semenya (Foto: EPA-EFE)
Caster Semenya (Foto: EPA-EFE)
Atletičarka Caster Semenya je izgubila spor s Međunarodnim atletskim savezom (IAAF) kojem je dozvoljeno da ograniči nivo testosterona kod atletičarki.

Arbitražni sud za sport (CAS) odbio je žalbu južnoafričke atletičarke koja se odnosi na nova pravila IAAF-a, Ipak, CAS je saopćio da je "ozbiljno zabrinut zbog praktične primjene u budućnosti". Olimpijska prvakinja na 800 metara se oglasila i rekavši da je "uvijek bila meta IAAF-a".

Ona i drugi atletičari s poremećajima seksualnog razvoja (DSD) moraju uzimati medikamente kako bi mogli učestvovati na utrkama od 400 metara do milje ili izabrati neku drugu dužinu.

"IAAF me je deset godina pokušavao usporiti, ali me je to učinilo jačom. Odluka CAS-a me neće zaustaviti. Prevazići ću ovo i nastaviti inspirisati mlade žene i altetičare u Južnoj Africi te širom svijeta", izjavila je 28-godišnja Semenya.

CAS je ustanovio da su pravila za altetičare s DSD-om diskriminatorna, ali "potrebna, razumljiva i proporcionalna" kako bi se zaštitio "integritet atletičarki".