SP u Londonu
37

Bolt se povrijedio u posljednjoj utrci karijere, Velikoj Britaniji zlato u štafeti

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Velika Britanija je osvojila zlato u štafeti 4 x 100 metara na Svjetskom prvenstvu u Londonu, a posljednju utrku profesionalne karijere nesretno je istrčao Usain Bolt, jedan od najvećih sportista svih vremena, najbrži čovjek svih vremena koji je obilježio atletiku u posljednjih 10 godina. Bolt se, nažalost, u ciljnjoj ravnini povrijedio i nije završio utrku za Jamajku.

Velika Britanija je osvojila zlato s vremenom 37.47 što je britanski rekord. Drugo mjesto pripalo je Sjedinjenim Američkim Državama s vremenom 37.52, dok je treći Japan s vremenom 38.04 sekundi.

Posljednji sprinter u timu Jamajke bio je Bolt koji se nekih 80 metara prije cilja povrijedio i samo se srušio na stazu. Kraj kakav niko nije očekivao. Jamajka jedina nije završila utrku.

Svjetski rekord u štafeti 4 x 100 metara iznosi 36.84 sekundi, a postavila ga je upravo Jamajka na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Utrka Jamajke u Londonu posljednja je utrka u profesionalnoj karieri Usaina Bolta, istinske legende atletike, čovjeka koji je u karijeri osvojio osam zlatnih medalja na olimpijskim igrama (pri čemu mu je jedno oduzeto zbog Neste Cartera) te 11 zlatnih medalja, dva srebra i jednu bronzu na svjetskim prvenstvima

Preciznije rečeno, Bolt je, računajući tri olimpijske igre (2008., 2012. i 2016.) i pet svjetskih prvenstava (2009., 2011., 2013., 2015. i 2017.), osvojio šest zlatnih medalja u utrkama na 100 metara. Jednom je bio diskvalifikovan (2011. SP u Daeguu) i jednom je bio treći (ove godine na SP u Londonu).

Čovjek čije su sve utrke na velikim takmičenjima zbirno trajale svega nekoliko minuta, čijih se "devet i nešto" sekundi ili "19 i nešto" sekundi tako dugo i nestrpljivo čekalo, a tako su kratko, brzo i uzbudljivo prolazile, oprostio se od atletike.

Najbrži svih vremena je otišao u historiju. Najveći sprinter svih vremena. Legenda čiji će se odlazak itekako osjetiti. Mnogo će nedostajati Usain Bolt, ruke u jednom pravcu i pogled u drugom.

Zemlje i sastavi koji su trčali finale u Londonu:

Kanada (Gavin Smellie, Aaron Brown, Brendon Rodney i Mobalade Ajomale) Turska (Yigitcan Hekimoglu, Jak Ali Harvey, Emre Zafer Barnes i Ramil Guliyev) SAD (Mike Rodgers, Justin Gatlin, Jaylen Bacon i Christian Coleman) Jamajka (Omar McLeod, Julian Forte, Yohan Blake i Usain Bolt) Francuska (Stuart Duatamby, Jimmy Vicaut, Mickael-Meba Zeze i Christophe Lemaitre)

Velika Brtianija (Chijindu Ujah, Adam Gemili, Daniel Talbot i Natheneel Michell-Blake), Kina (Zhiqiang Wu, Zheyne Xie, Bingtian Su i Peimeng Zhang) Japan (Shuhei Tada, Shoa Ilzuka, Yoshihide Kriyu i Kenji Fujimitsu).