Maratonac i policajac
56

Bivši svjetski rekorder uhapšen zbog kršenja policijskog sata: Zatvorili se u kafanu i pili

F. Z.
Wilson Kipsang (Foto: EPA-EFE)
Wilson Kipsang (Foto: EPA-EFE)
Bivši svjetski rekorder u maratonu Wilson Kipsang bio je sa 20 drugih osoba koje su uhapšene u Keniji zbog toga što su se zatvorile u kafanu i konzumirale alkohol tokom policijskog sata koji je uveden zbog pandemije koronavirusa.

Engleski The Guardian piše kako je osvajač bronzane medalje s Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine bio među onima koji su privedeni u policijsku stanicu u Itenu, gradu koji se nalazi na 2.400 metara nadmorske visine, a u kojem često treniraju dugoprugaši i maratonci.

Kipsang, koji je također i policajac, prekršio je pravila policijskog sata (od 19 do 5), a s njim je navodno bio i jedan lokalni političar.

U Itenu je ranije ove sedmice uhapšeno 12 sportista koji nisu poštovali pravila socijalnog distanciranja. Trkači su uhapšeni zbog toga što su trenirali u grupi. Trening kampovi su zatvoreni, a sportisti moraju trenirati sami.

Kipsang je u karijeri pobjeđivao na maratonima u Londonu, Berlinu, New Yorku, Tokiju... Na maratonu u Berlinu 2013. godine postavio je i svjetski rekord s vremenom 2:03:23. Trenutni vlasnik rekorda je Eliud Kipchoge s vremenom 2:01:39.