Uspješna sportistkinja
55

Bh. triatlon rekorderka Neira Odobašić: Ponekad ne treba razmišljati već samo krenuti

N. K.
Neira Odobašić
Neira Odobašić
Neira Odobašić, bh. triatlon rekorderka i dugoprugaški triatlon Ironman s vremenom 10:35:17, govorila je za Školu trčanja Klix o tome šta sport u njenom životu predstavlja i da li je pomogao u prevazilaženju korona krize.

Za Neiru sport ima višestruku vrijednost. Relaksaciju, druženje, boravak u prirodi, kretanje i način da unaprijedi svoju ličnost na mnogo načina, posebno kroz disciplinu i organizacijske sposobnosti.

"Sportovi izdržljivosti i alpinizam daju ogromnu snagu volje i uče čovjeka da može više nego što je i sanjao, daju samopouzdanje", rekla je.

Najvećim sportskim uspjesima Neira smatra dugogodišnju konstantnu ljubav i motivaciju da se bavi sportom, popravlja rezultate, ali i pomogne drugima u njihovim prvim sportskim avanturama.

"Ako bih izdvajala konkretne rezultate to su definitivno IM u Barceloni 2019. i uspon u Alpama u masivu Tour Ronde 2018. godine", istakla je.

Neira Odobašić
Neira Odobašić

Neuspjesima smatra povrede koje je zadobila neiskustvom. Međutim, nastavila je i naučila slušati svoje tijelo, prilagoditi treninge, paziti na oporavak i prehranu.

Neira je zbog preventivnih mjera Covid-19 prilagodila trening prirodnoj infrastrukturi, planinama i jezerima.

"Trening mi je pomogao u prevazilaženju dosta stvari u životu pa tako i u prevazilaženju preventivnih mjera Covid-19. S jedne strane mi je davao neki osjećaj normalnosti čak i onda kada je baš sve naopako, s druge strane svi poznajemo pozitivne učinke treninga na tijelo i psihu, otklanjanje stresa i relaksaciju. Trka nije bilo mnogo, ali sam uživala u treninzima i boravku vani i mislim da sam napravila iskorak u dosta segmenata treninga", kazala je.

Pored treninga i trka Neira voli pomoći ljudima koji tek ulaze u trčanje, pogotovo triatlon ili žele napredovati.

"Dugo godina sam bila Running Buddy i trener u školi trčanja Klix i velika je satisfakcija gledati razvoj naše trkačke zajednice i napredak ljudi iz godine u godinu", dodala je.

O tritlaonu je učila od svog trenera, stoga kao i on, želi stečeno znanje i iskustvo podijeliti.

"Za mene sport i triatlon nije samo trening koji treba odraditi nego jednostavno živim to i volim tu cijelu priču, teoriju, metodologiju treniranja, procese koji se dešavaju. Edukujem se kada god imam vremena i nastojim to primijeniti i na sebi, a i na ljudima koji me zamole za pomoć u pripremi, i to mi je zaista zadovoljstvo", kaže Neira.

Ljudima koji se ne bave sportom ili razmišljaju početi Neira poručuje:

"Ponekada ne treba razmišljati već samo krenuti. Svaki početak je težak, u ovom slučaju je teško samo prvi put izaći na trening ili doći u Školu trčanja Klix, dalje ide uzlaznom putanjom. Sport neće sigurno donijeti ništa loše u vaš život već samo ličnu satisfakciju, prijatelje, bolje za vas i za vaše bližnje."

Podsjetimo, u okviru Škole trčanja Klix je, kroz osam generacija upisanih polaznika, preko 500 početnika bilo spremno istrčati Sarajevski polumaraton kao i brojne druge utrke nakon šest mjeseci treninga.