Značajna pomoć
114

Bh. maratonac Alija Imamović se priprema sa Oliverom Jeftić i Slavkom Kuzmanovićem

Klix.ba
Bh. atletičar Alija Imamović jedan je od najboljih polumaratonaca i maratonaca BiH, regije, Balkana i šire. Ovaj period pandemije, a u kojem je gotovo sve stalo, Alija je iskoristio da se još bolje pripremi i da sve od sebe da ostvari normu za Olimpijske igre.

Ovaj mladi sportista širokog osmijeha nikog ne ostavlja ravnodušnim, a njegova priča je jedna od onih koje treba pričati. Energija kojom zrači i želja da ide naprijed, da osvaja i raste u svakom pogledu, prepoznaje se odmah pri prvom susretu.

Kao i ostalim sportistima, virus COVID–19 promijenio je njegove planove i realizaciju ciljeva.

"Ekipa i ja nismo odustali ni u teškim trenucima poput ovih. Radili smo punom parom da iz godine, kakva god da je, izvučemo ono najbolje. U neku ruku mi smo to i uspjeli, a ja bih izdvojio rezultat sa polumaratona, 21 kilometar sa vremenom 1:10:34 što krasi ovu godinu i čini je najboljom u karijeri. Ovaj rezultat pokazuje da je sve moguće i da snovi mogu postati stvarnost. Naš cilj je bio da idemo ispod 1:10, ali nam se za taj podvig nije ukazala prilika, iako smo bili spremni za nešto takvo. Naš cilj ostaje isti, a to je da svima pokažemo da nemoguće ne postoji i da bez obzira na sve trebamo ustrajati u našim namjerama", kaže Alija Imamović.

Krajem 2020. godine zajedno sa svojim timom Imamović je napravio jasan plan i program za 2021. godinu.

"Vodili smo računa o pripremnom periodu, trkama, ali i svim ostalim detaljima. Ove godine u pripremni period ušli smo dosta ranije nego do sada i prihvatili sve što nas čeka u malo težim uvjetima radi pandemije. Naravno, dat ćemo sve od sebe da nam 2021. godina bude najbolja u karijeri i da obradujemo čitavu BiH. Svi znamo da je Olimpijada, koja je trebala biti 2020. godine u Tokiju pomjerena za 2021. godinu, kao i sva velika prvenstva koja su trebala da budu održana u 2020. godini, a sada su na rasporedu u 2021. godini. Mnogo toga nas očekuje u godini koja je već uveliko krenula. Sve trke zavise od situacije vezane za koronavirus, ima mnogo trka i prvenstava na kojima bismo trebali nastupiti. Nadamo se da će se ova situacija smiriti i da ćemo moći nesmetano putovati na trke, te da ćemo moći BiH predstaviti u najboljem svjetlu", nastavlja jedan od najboljih polumaratonaca i maratonaca BiH.

Imamović se trenutno nalazi na Zlatiboru na drugom dijelu priprema za ovu sezonu.

"Sada radim sa trenerom Slavkom Kuzmanovićem i Oliverom Jeftić, dva dobro poznata imena, ne samo u svijetu atletike, već općenito sporta. Na ideju da radimo zajedno jedan period došli smo prije nove godine, ali situacija oko koronavirusa je malo usporila tu realizaciju. Od polovine februara smo zajedno, radimo mnogo dobro, ja sam oduševljen gostoprimstvom. Napredak je iz treninga u trening mnogo vidljiv i sam ga osjetim. Trener Slavko Kuzmanović je bio ikona jugoslovenske atletike. Zajedno sa mojim trenerom Seadom Kondom vodio je mnoge bitke na stazama i cestama i bili su veliki rivali. Slavko i Kondo su trčali ekstremno brze rezultate, što pokazuje činjenica da 45 godina nakon toga nema niko u regiji da trči tako. Pored toga ostali su jako dobri prijatelji i druže se u privatnom životu. Nikad do sada nisu radili na ovaj način da pomažu jedni druge, jer nije bilo prilike. Sada se ta prilika ukazala i realizujemo je svi zajedno. Slavko i Olivera, što je meni velika čast i privilegija, su me lično pozvali da budem sa njima i da radimo zajedno, na obostrano zadovoljstvo. Olivera Jeftić je žena koja je ikona maratonskog trčanja i koja je uzela sve velike medalje na velikim prvenstvima osim na OI. Rekorder je po osvojenim medaljama na EP – krosevima, rekorderka Srbije u preko 11 disciplina. Mnogo je toga što bih mogao da kažem. Sretan sam što učim od takvih osoba i što će mi pomoći da i ja budem bolji u svakom smislu. Naravno, svima nam je najbitniji rezultat na kraju. Do sad u Sarajevu nisam imao ovakvu mogućnost treniranja", ističe Alija.

Sezonu trka naš reprezentativac počet će 20. marta na Mostar Half Marathonu.

"Drago mi je što sezonu počinjem u BiH, što mi je još veći motiv da budem još bolji i pred svojom publikom da osvjetlam obraz svima nama. U Mostar putujem pravo sa priprema zajedno sa Slavkom i Oliverom, gdje poslije trke ja ostajem malo u Sarajevu i vraćam se da radimo dalje. Tačan plan trka još ne znamo iz razloga što koronavirus i situacija oko njega diktira sve i plan na kojim trkama može da se učestvuje. Najbitnije da budemo zdravo, da izađemo iz svega ovoga još jači i bolji. Na meni je da pokažem u suštini koliko sam spreman da idem daleko sa vremenima, a mogu reći da smo spremni mnogo", kaže Imamović koji je na kraju poručio mladim atletičarima da nikada ne odustaju od svog cilja bez obzira na prepreke i da prave ono najbolje od svog života u uslovima u kojima se nalaze.