Loš nastup
73

Bh. bacači kugle Alić i Pezer bez norme za finale Svjetskog prvenstva u Londonu

Piše: E. M.
Foto: EPA
Foto: EPA
Bosanskohercegovački bacači kugle Hamza Alić i Mesud Pezer danas su nastupili na kvalifikacijskom takmičenju Svjetskog atletskog prvenstva koje se održava u Londonu. Pezer je kvalifikacije zatvorio sa najboljim hicem od 19,88 metara, dok je Alić kvalifikacije zaključio jedinim ispravnim hicem od 18,95 metara. Međutim, rezultati nisu bili dovoljni da dobiju kartu za finale.

Naši atletičari svoj nastup u Londonu otvorili su današnjim kvalifikacijama u izuzetno teškoj konkurenciji, a Hamza Alić je u prvom bacanju napravio prestup, dok je u drugom pokušaju kuglu bacio na 18,95 metara, što je bilo daleko od norme. Posljednje bacanje Alić je zaključio prestupom i tako ostao bez finala Svjetskog atletskog prvenstva.

Prestup u prvom bacanju je bacio i Mesud Pezer, a u drugom pokušaju kuglu je bacio na 19,51 metar. Trećim hicem Pezer je kuglu bacio na 19,88 metara i time ostao bez finala takmičenja godine.

Nakon prve serije osam atletičara je ispunio normu od 20,75 metara, no razočarao je i Amerikanac Joe Kovacs koji se mučio sa hicima od 20,62 i 20,67 metara što nije bilo dovoljno za finale, dok je u trećem pokušaju napravio prestup. No, s obzirom da se u finale plasira 12. takmičara, kao 10. s najboljim rezultatom ostvario je prolazak dalje.

Norme za finale u današnjim kvalifikacijama ispunili su: Tomas Walsh, Michal Haratyk, David Storl, Jacko Gill, Ryan Crouser, Stipe Žunić, Ryan Whiting, Tomaš Stanek, Darel Hill, Joe Kovacs (20.67m), Andrei Gag (20.61m) i Konrad Bukowiecki (20.55m).

Finale je na rasporedu sutra u 21:35 sati.