Tvrdi da je i sada bolji
31

Bekele nakon što je Kipchoge postavio nevjerovatan rekord: Ja sam i dalje najbolji ikad

D. P.
Bekele i Kipchoge su najveći rivali (Foto: Twitter)
Bekele i Kipchoge su najveći rivali (Foto: Twitter)
Već godinama ljubitelji atletike vode rasprave ko je najbolji atletičar na dugim stazama, a iskusni Etiopljanin Kenenisa Bekele tvrdi da je bolji od Kenijca Eliuda Kipchogea.
Prošle sedmice Kipchoge je postavio svjetski rekord u maratonu s vremenom 2:01:09, što je izazvalo brojne reakcije i komentare da je najbolji u historiji. To se dogodilo na prošlosedmičnom maratonu u Berlinu.

Ipak, Bekele je u najnovijoj izjavi poručio da je najbolji atletičar svih vremena na dugim stazama te da bi i danas mogao pobijediti Kipchogea, iako je ušao u 41. godinu života.

"Ono što sam postigao na svjetskim prvenstvima, na olimpijskim igrama, moji svjetski rekordi... Sve to jasno pokazuje da sam najbolji svih vremena", rekao je Etiopljanin u najavi Londonskog maratona.

Bekele je svjestan da je blistao na 5.000 ili 10.000 metara, ali ne i u maratonima.

"Istina je da nisam u maratonu postigao ono što su svi očekivali. Nekako sam pao u nekim utrkama. S druge strane, moja maratonska vremena vam također nešto govore. Drugi sam na listi iza Eliuda Kipchogea", rekao je slavni trkač.

Bekele (40) dodaje da nije savršen atletičar, ali da mu niko ne može parirati s uspjesima.

"Jasno je da nisam savršen i da nisam postigao sve što su očekivali od mene, ali ovo što sam ja postigao nije uspio niko", rekao je Bekele.

Za kraj Bekele je najavio da može pobijediti Kipchogea te da može slaviti na Londonskom maratonu. Obaranje svjetskog nije mu u cilju i ističe da će to biti vrlo teško.