Velika očekivanja
2.3k

Amel Tuka danas počinje nastup na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi

K. H.
Amel Tuka (Foto: E. M./Klix.ba)
Amel Tuka (Foto: E. M./Klix.ba)
Najbolji bh. atletičar Amel Tuka danas počinje nastup na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi gdje će nastupiti u trci kvalifikacija na 800 metara.

Tuka je u Dohu otišao s vremenom 1:43,62 minut, što je ujedno i najbolje evropsko vrijeme, a sedmo najbolje na svijetu. Prije odlaska u Katar rekao je da se osjeća fizički i psihički spreman te da je glavni cilj ulazak u finale, odnosno među osam najboljih na svijetu.

Tuka je također rekao da se nada kako će u Dohi imati sve tri trke, što samim tim znači da će doći do finala.

"Ja se nadam da ću imati sve tri trke, što je ujedno najteži zadatak. U dosadašnjem toku sezone sam pokazao da sam spreman za brze trke, istrčao sam i najbolje vrijeme Evrope. Osjećam se dobro, zdrav sam, što je na kraju krajeva najvažnije. Sigurno je da će prva trka biti najteža, idemo korak po korak jer je to ipak Svjetsko prvenstvo, mjesto gdje se okupljaju najbolji atletičari svijeta i morat ću biti dobro oprezan", rekao je Tuka.

Prva runda kvalifikacija u disciplini 800 metara prema rasporedu bi trebala početi u 16:15 sati po srednjoevropskom vremenu.

Pored Amela Tuke, bh. predstavnici u Dohi su bacači kugle Kemal Mešić i Mesud Pezer, a Svjetsko prvenstvo u atletici održava se od 27. septembra do 6. oktobra, a na njemu će učestvovati 1.972 takmičara.