sport
0

Atletika: MOK odlučuje o oduzimanju medalja Marion Jones

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Međunarodni olimpijski komitet našao se u osjetljivoj situaciji zbog odluke treba li dodijeliti zlatnu medalju na 100 metara s Olimpijskih igara iz Sydneya 2000. godine Grkinji Ekaterini Thanou, nakon što je Amerikanka Marion Jones dikskvalificirana zbog dopinga.

MOK treba odlučiti i hoće li američkoj ženskoj štafeti na 4x400 m i na 4x100 m oduzeti zlatnu medalju s Olimpijskih igara iz Sydneya. Neke sudionice te štafete već su najavile da ne namjeravaju predati svoje medalje. MOK, kao i Međunarodni atletski savez, time riskira da američka štafeta ode pred Sportski arbitražni sud zbog tog pitanja.

Na MOK je da donese takve odluke, nakon što je IAAF odlučio da se Marion Jones oduzmu sve medalje i da joj se izbrišu svi rezultati od 2000. godine, a sve kao dio kazne nakon što je nekadašnja svjetska prvakinja priznala da je uzimala doping za Olimpijskih igara u Sydneyu. Marion Jones je kažnjena i zabranom nastupa na dvije godine.

Predsjednik MOK-a Jacques Rogge izjavio je da oduzimanje medalje jednom sportašu automatski znači da prvi sljedeći atletičar bude promaknut za jedno mjesto.

Međutim, MOK je u problemima zbog toga jer se Thanou, koja je bila druga u Sydneyu na 100 metara, zajedno s grčkim spinterom na 200 metara Kostasom Kenterisom, osramotila na Olimpijskim igrama četiri godine poslije u Ateni, kada su izbjegli dopinški test.

Dvoje atletičara navodno nisu došli na dopinški test jer su imali prometnu nesreću pa su se povukli iz takmičenja , kako ne bi bili izbačeni. Thanou i Kenteris su poslije kažnjeni s dvije godine nenastupanja zbog izbjegavanja testa.