Quebec City
0

FOTO+VIDEO / Arttu Pihlainen ponio naslov ledenog kralja

Sarajevo-x.com
Ledeni Finac Arttu Pihlainen trećom uzastopnom pobjedom u Quebec Cityju pred 110.000 gledalaca je osigurao naslov svjetskog prvaka Red Bull Crashed Ice.

Nepogrješivi Finac se, nakon Valkenburga i Moskve, i u Quebec Cityju pokazao apsolutnim vladarom 540 metara duge staze. Njegova munjevita brzina jedinom konkurentu za naslov, Kanađaninu Kyleu Croxallu, nije ostavila baš puno prostora za pobjedu.

Pri svakom izlasku na stazu Pihlainen je bio najbrži. Nije mu ni najmanje smetala činjenica da se nalazi na Croxallovom terenu i da okupljeno mnoštvo iz sveg glasa navija za njegovog protivnika.

"Niko nije brži od njega na startu", kazao je Kyle Croxall.

Baš niko od elite ice-cross spusta protiv Pihlainena nije imao šanse, a bodovi su jasno pokazali ko je ove sezone bio kralj ledenog spusta. Finac je sakupio ukupno 3.800 bodova, dok je drugoplasirani Kyle Croxall sezonu završio sa 3.200.

Na pitanje kako se osjeća, Pihlainen je odgovorio na svoj karakterističan način: "Dobro!"

Croxall je utrku u Quebec Cityju završio na trećem mjestu. Drugi je bio Kanađanin Louis-Philippe Dumoulin, a četvrti Rus Andrey Lavrov.

Kyle Croxall je pokazao da zna i gubiti. Svoj nastup u finalu opisao je na vrlo slikovit način: "Ako je on Honda Civic, ja sam najobičniji kamion za prevoz rasutog tereta s turbo pogonom!"

Martin Niefnecker je izgubio naslov, ali u Quebec Cityju je ostvario najbolji ovosezonski nastup plasiravši se na peto mjesto nakon pobjede nad Scottom Croxallom u malom finalu. Dvojac je u Moskvi doživio kontroverzni sudar koji je eliminisao Niefneckera, a diskvalifikovao Croxalla. Za razliku od brata Kylea, Scott je pokazao da ne zna gubiti. Po završetku takmičenja Niefneckera je prokomentarisao riječima: "On je još uvijek negdje oko 20. mjesta na tabeli, ništa nije postigao."