Nakon osam godina
9

Andrea Dovizioso napušta Ducati

F. Z.
Andrea Dovizioso (Foto: EPA-EFE)
Andrea Dovizioso (Foto: EPA-EFE)
Došlo je vrijeme da se raziđu Andrea Dovizioso i Ducati. Nakon što završi ova sezona, nakon osam godina, odnosno od 2021. godine Italijan neće voziti za Ducati.

Dovizioso je u Ducati stigao 2013. godine i bio je izuzetno važan za povratak ekipe u vrh MotoGP-a. Između 2016. i 2020. godine pobijedio je u 13 utrka, a tri puta je bio drugoplasirani u ukupnom poretku vozača.

Činilo se početkom godine da će Dovizioso sigurno ostati u Ducatiju i naredne sezone, ali je onda došla pandemija koronavirusa i pokvarila plaonove. Ducati se želi riješiti vozača koji zarađuje mnogo novca, dok Dovizioso ne želi prihvatiti smanjenje plate.

Nakon sastanka šefa Ducatija Davidea Tardozzija i vozačevog menadžera - Simonea Battistelle saopćene su vijesti.

"Danas smo saopćili Ducatiju da Andrea ne namjerava ostati u ekipi. Sada želi maksimalno da se posveti ovogodišnjem prvenstvu, predstojećim utrkama, ali možemo reći da uvjeti nisu odgovarajući kako bi ostao u ekipi u budućnosti", rekao je Battistella.

Prema njegovim riječima još uvijek je rano govoriti o nastavku karijere Andree Doviziosa i onome što Italijana čeka u budućnosti. Moguće je da Dovizioso pauzira naredne sezone, prije svega jer je jedino slobodno mjesto u fabričkim timovima ono u Apriliji, koja čeka ishod žalbe Andree Ianonea zbog dopinga. Saslušanje je pomjereno za oktobar.

"Moj posao je da tražim rješenja i radim to svaki dan. U ovom trenutku nemamo alternative, a to znači da nema pregovora s drugim timovaima", rekao je Battistella.