Popularna Mostarka
64

Amina Kajtaz postala članica mostarskog kluba Orka, važan korak za Olimpijadu

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Najbolja bh. plivačica Amina Kajtaz potpisala je ugovor i postala članica KVS "Orka" iz Mostara. Na konferenciji za medije, organiziranoj tom prilikom, govorila je o velikim planovima u ovoj i narednoj godini, koji za cilj imaju nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

Popularna Mostarka iskoristila je mogućnost dvostruke registracije te će nastaviti nastupati i za zagrebačku Mladost. Kazala je da joj je prošla godina bila izuzetno uspješna, ali i turbulentna jer je preselila u Zagreb.

"Bolji uslovi u Zagrebu pridonijeli su mom razvoju i dobrim rezultatima, od kojih ističem polufinale Evropskog prvenstva u Glazgovu gdje sam otplivala 100 metara delfin ispod minute. Plivala sam i na Svjetskom prvenstvu u Kini, Mediteranskim igrama, a najdraža mi je isplivana norma za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u Koreji", izjavila je Kajtaz.

Kaže da joj je bitno da ima jedan klub u Mostaru koji će je podržavati, jer je to njen rodni grad u koji često dolazi te treba kvalitetne trenere i stručnu podršku.

Damir Đedović, predsjednik Kluba vodenih sportova "Orka" iz Mostara, kazao je kako je velika čast i zadovoljstvo da najbolja plivačica s ovih prostora postaje članica mostarskog kluba.

"Želim nas sve podsjetiti da je Amina Kajtaz iz mostarskog bezena otišla na Olimpijseke igre prije tri godine i ona je najizgledniji kandidat za nastup na narednim igrama, jer ima ispunjenu B normu", kazao je Đedović.

Kazano je i kako je Amina Kajtaz studentica na Studiju za sport i zdravlje Nastavničkog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" te kako u svom gradu nastoji spojiti i bavljenje sportom, ali i obrazovanje.

Upućen je apel vlastima da povedu više računa o djeci Mostara i sportovima kao što su plivanje te da je izgradnja zatvorenog olimpijskog bazena preduslov da bi se nešto zvalo gradom.

"U ovakvim uslovima koji postoje u Mostaru vi možete plivati do 17 godine i onda se morate odlučiti da li ćete ići studirati i zaboraviti plivanje ili ćete riskirati i otići vani, kao što sam ja otišla u Dubrovnik", kazala je Kajtaz.

Kajtaz s velikim ambicijama gleda na nastup u Tokiju 2020. godine, a namjerava nastupiti u dvije discipline 100 i 200 metara delfin.