Plivačka ljepotica
215

Amina Kajtaz: Iza mene je uspješna godina, uvjerena sam da ću ostvariti svoj san

Piše: R. D.
(Foto: Jelena Nišić)
Na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru postala je prava zvijezda, a godina koja je iza nas potvrdila je njenu plivačku vrijednost i nemjerljiv potencijal. Lijepa 21-godišnja Mostarka morala je krenuti iz svog grada tražeći bolje uslove rada, ali ciljevi su i dalje visoki. U intervjuu za Klix.ba Amina Kajtaz govori o godini koja je iza nas, o svojim planovima, razlozima odlaska u Zagreb i mnogim drugim temama.

"Godina koja je iza nas je bila veoma turbulentna. Mnogo se neočekivanih stvari i promjena dogodilo i sve je to nekako utjecalo na mene. Veoma sam zadovoljna rezultatima koje sam ostvarila, pogotovo na Evropskom prvenstvu u Danskoj gdje sam bila 23. i relativno blizu polufinala. Najviše sam zadovoljna činjenicom da sam prvi put u jutarnjim terminima isplivala dionicu sto metara delfin za manje od minute te je to potvrda rada s novim trenerom Lorencom Franičevićem", kazala nam je na početku razgovora Amina.

Nedavno je javnost iznenadila svojim prelaskom u zagrebačku Mladost, ali razlozi odlaska iz Mostara su nažalost svima poznati.

"Prešla sam u Plivački klub Mladost u septembru, tačnije prije dva i po mjeseca. Za taj potez presudili su loši uslovi u Mostaru i cjelokupna situacija u gradu. Nažalost, Mostar nema 50-metarski zatvoreni bazen. Mi smo bili zadovoljni i onim od dvadeset i pet metara, ali provodeći vrijeme u tom bazenu, sve više sam stagnirala, a osjećala sam da mogu mnogo više i bolje. Mislim da sam donijela ispravnu odluku, jer sam u H.A.P.K. Mladost dobila sve što mi je nedostajalo u Mostaru. Svakako, želim zahvaliti svom prvom klubu Veležu, čija sam članica i danas, te predsjedniku kluba Zlatku Duževiću na svemu sto je uradio za Velež", ispričala je naša najbolja plivačica.

U Zagrebu se brzo snašla, kaže nam da je Zagreb veliki grad i mnogo uređeniji od ostalih gradova na Balkanu. Najviše vremena provodi u bazenu, ima tri treninga na dan, dva u vodi i jedan u teretani. Vikendom ima samo jedan slobodan dan, tada nađe vremena za sebe.

U plivanju se mnogo toga treba poklopiti za pravi rezultat

"Dolazim i u Mostar, ali veoma rijetko, najčešće kada trebam polagati ispite, jer sam vanredna studentica nutricionizma na Univerzitetu modernih nauka CKM. Roditelji više dolaze u Zagreb, nego što ja idem u Mostar, ali svaka slobodna prilika će biti iskorištena da posjetim svoj grad", kazala nam je.

Amina nam kaže kako nerado govori o ambicijama i izazovima za naredni period.

"Sportašica sam koja se maksimalno trudi na svakom treningu, a ne na takmičenju i čekam te dobre rezultate. Ne volim govoriti svoje ciljeve, iako sam ih davno sebi postavila i stremit ću im koliko god mogu. Jer u sportu, naročito u plivanju gdje odlučuju stotinke, nikad ne možete biti sigurni kako će se trka odvijati i kakav će biti rezultat. Mnogo je faktora koji se trebaju posložiti u to malo vremena da se ispliva dobro vrijeme. Uvjerena sam da ću uz treniranje, iskustvo i mnogo sreće ostvariti svoj san", priznala nam je Kajtaz.

Osvrnuli smo se i na Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju, najveće takmičenje za svakog plivača ili plivačicu.

"Ima još mnogo rada do toga, ali svakako da ćemo se truditi da odemo u Tokio. Predstoje mi mnoga takmičenja, pripreme i imat ću veoma tešku sezonu pred sobom, za koju se nadam da će mi donijeti dobre rezultate", kazala je Kajtaz.

Kaže nam i kako je plivanje sport u kojem ne možete zaraditi novac, osim ako niste Michael Phelps i ne zarađujte od snimanja reklama.

Savez je znatno napredovao

"Ako je u drugim državama plivanje sport koji se toliko ne podržava, možete tek zamisliti kako je u Bosni i Hercegovini. Ima dobrih stvari u Plivačkom savezu BiH naravno, jer svi stariji plivači koji su trenirali znaju kako je bilo prije i znaju koliko se savez popravio i koliko je lakše u nekim situacijama. Svjesni smo da kao savez nemamo dovoljno sredstava, ali ipak se uvijek može bolje. Hrvatska i Srbija su nam pokazatelji da se može održavati taj sport i u ne baš najboljim uslovima i bez mnogo novca", ocijenila je stanje u ovom sportu kod nas.

Kaže nam i kako je Mostar grad pun talentirane djece i svakako da ima veoma dobrih plivača.

"Ne mogu sad tačno izdvajati nikoga, ali mogu reći da je talent pozitivna stvar ako imate sreće da ste je naslijedili od roditelja, ali nije presudan. Bez mnogo rada i odricanja se ne može ništa postići u plivanju. Svaki trening je bitan i ja ga rijetko propuštam", poručila je mladim plivačima u našoj zemlji i djeci koja se tek počinju baviti ovim sjajnim sportom.

Mlada talentovana bh. plivačica snimila je novogodišnje fotografije za Liscu te na ovaj način ozvaničila saradnju s poznatim brendom donjeg rublja i kupaćih kostima. Fotografije je radila Jelena Nišić, dok je za šminku bila zadužena Nejra Sijarić.