Totalni haos
33

Amerikanci pale patike zbog nove reklame igrača koji je klečao na himnu

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Igrač američkog nogometa Colin Kaepernick snimio je reklamu za Nike zbog koje ultradesničari širom Sjedinjenih Američkih Država pale patike i uništavaju sve što ima Nikeov znak.

Naime, Kaepernick 2016. godine, u znak protesta protiv policijskog nasilja nad Afroamerikancima, nije ustao na američku himnu uoči utakmice, već je kleknuo.

Nakon ovog njegovog protesta napao ga je kontroverzni američki predsjednik Donald Trump koji ga je i sramotno izvrijeđao.

Većina NFL ekipa podržala je tada Kaepernicka te je na utakmicama klečala dok je svirala američka himna, a kasnije su ga podržali mnogi američki sportisti i javne osobe iz svijeta muzike i filma.

Paljenje patika je nastavak priče, a sve je počelo nakon što je Nike objavio reklamu s Kaepernickom i riječima: "Vjeruj u nešto. Makar to značilo da moraš žrtvovati sve."

Sporna reklama kompanije Nike
Sporna reklama kompanije Nike

"Poruka koju Nike šalje je užasna! Možda imaju razlog zašto to rade, ali namjera poruke je grozna. Takve poruke ne bi trebalo slati", odmah je reagovao kontroverzni Trump.

Američkog predsjednika su podržali ultradesničari koji objavljuju snimke u kojima pale Nikeove patike i sve što ima veze s tom američkom kompanijom odjeće i obuće.