{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američki Indijanci se pobunili zbog uvredljivog imena NFL kluba

12.3.2013. u 11:42
5
7
Američki Indijanci se pobunili zbog uvredljivog imena NFL kluba
5
Američki Indijanci se pobunili zbog uvredljivog imena NFL kluba
Američki NFL tim Washington Redskins ponovo se našao na sudu zbog uvredljivog imena za koje ih optužuje grupa američkih Indijanaca, koja se protivi korištenju termina "crvenkošci“.
Nakon što je košarkaški tim iz glavnog grada Sjedinjenih Američkih Država 1997. godine morao promijeniti ime iz 'Metaka' u 'Čarobnjake', slična bi se sudbina mogla desiti i Washington Redskinsima koji su tri puta osvajali Super Bowl.

Grupa američkih Indijanaca tužila ih je zbog uvredljivog imena "Crvenokošci“. Slučaj se našao pred američkim sudom (Trademark Trial i Appeal Board), koji mora odlučiti trebaju li oni izgubiti pravo na marketinško iskorištavanje pojma "Crvenokožac“ zbog navodne uvredljivosti.

Kako javlja AP, odluke suda neće biti u skorije vrijeme i sudijama će biti potrebno najmanje godinu dana za izricanje presude.

Ukoliko bi sud presudio u korist Indijanaca, cijela bi franšiza vjerovatno morala promijeniti ime. Isti je sud još 1999. presudio također u korist slične grupe, ali je Vrhovni sud poništio tu presudu

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koji nogometni klub iz BiH će najdalje proći u evropskim takmičenjima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: