sport
259

Američki fudbal: Sarajevski Spartanci pokorili i Split

Klix.ba
U subotu je u Splitu odigrano finale AFL Lige američkog fudbala, a na bivšem stadionu Hajduka "Stari plac" sarajevski Spartanci su slavili novu pobjedu.

Finale se igralo između dvije ekipe američkog fudbala, KAF Sarajevo Spartans iz Sarajeva i KAF Split Seawolves iz Splita.

"Spartanci" su odlično započeli utakmicu, te vodili 8:0. Prije kraja prvog dijela meča domaća ekipa je smanjila prednost gostiju na 8:6. U drugom poluvremenu, obje ekipe su postigle "touchdown". Na kraju su ipak slavili gosti sa 14:12.

Ovo je, inače, treći turnir u nizu koji su osvojili "američki momci" iz Sarajeva u periodu od pet mjeseci. Koliko su momci iz KAF Sarajevo Spartans napredovali, pokazuje i činjenica da im je ovo bila deveta službena utakmica zaredom, koju su pobijedili.

Dodatni uspjeh je i podatak da je Edim Trnka proglašen najboljim igračem turnira.

U ovoj sezoni "Spartanci" su ostali neporaženi, a sljedeća počinje na proljeće. Ekipa iz Sarajeva je pozvana da učestvuje u Alpe Adria ligi, koju čine igrači američkog fudbala iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i Austrije.

No, s obzirom da ovaj sport u Bosni i Hercegovini, bez obzira na rezultate koje ovi momci postižu, nije dobio na vrijednosti, ali i zbog finansijske situacije, taj poziv ostaje u razmatranju.